Je to ještě umění? NE, říká Ovčáček na nápis, který si utahuje z prezidenta

Jiří Ovčáček

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

19. února 2019 10:50

Kauza Peroutka, kterou svým výrokem před lety odstartoval prezident Miloš Zeman, nemá pouze soudní linku, ale rovněž tu uměleckou. Jeden z brněnských umělců totiž rád parafrázuje slova hlavy státu. Co tomu říkají o stovky kilometrů dál na Pražském hradě?

Uživil by se Jiří Ovčáček nejen jako tiskový mluvčí, ale také jako kritik výtvarného umění? Redakce serveru stars24.cz jej požádala o zhodnocení uměleckého díla, které se nedávno objevilo v Brně a bezprostředně se týká prezidenta republiky.

Pod jedním z brněnských mostů se totiž opět objevil nápis, který odkazuje na kauzu Peroutka, v níž prezident Miloš Zeman obvinil zesnulého novináře Ferdinanda Peroutku ze sympatií k Adolfu Hitlerovi. Zeman tvrdil, že Peroutka napsal článek s titulkem Hitler je gentleman, později upřesnil, že má být kdesi na stránce vlevo dole.

Za nynějším citátem „Vlevo dole, vole“, který doprovází podpis Miloše Zemana, nejspíš opět stojí místní streetartový umělec Timo. Ten už si prezidenta vzal na mušku před třemi lety, kdy se objevil hanlivý nápis „Miloš Zeman je kunda“ s podpisem Ferdinanda Peroutky. Tehdy nápis po pár hodinách zmizel, protože jej přetřeli pracovníci ŘSD.

„O umění v žádném případě nejde,“ hodnotí pro stars24.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který Zemanem zmiňovaný článek rovněž neúspěšně hledal. Celá kauza tak skončila u soudu, Peroutkova vnučka Terezie Kaslová totiž zažalovala stát. Podle historiků článek neexistuje.

Ovčáček se vyjádřil i na adresu samotného umělce, který se netají tím, že ho Zeman dlouhodobě inspiruje. „Jde o nenávistného politického aktivistu, který se v Brně „proslavil“ nápisem Zeman z hrobu,“ říká mluvčí prezidenta. Poukazoval tak na loňský případ, kdy Timo na vrata brněnského divadla Husa na provázku namaloval lebku právě s výše zmíněným komentářem.

Současné umělecké dílo se obešlo bez vulgarit, jeho styl na Tima přímo odkazuje. Zatím ale není jasné, zdali za ním místní umělec doopravdy stojí. Brněnským policistům podle dostupných informací zatím nový nápis nikdo neohlásil.

Témata: Miloš Zeman Umění Brno Jiří Ovčáček