O původu hovězího klamou i podniky v Praze! Pokutu dostane prestižní hotel

Hovězí maso

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 19:35

Kontroly inspektorů, kteří se zaměřili především na polské hovězí maso, zatím naráží hlavně na jiná pochybení. Případů klamání spotřebitele o původu masa přibývá, první pokuty už hrozí i v hlavním městě.

Intenzivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce slaví úspěch. Závadné polské maso sice inspektoři nenašli, ale přibývá případů klamání spotřebitele. Dnes informoval o dalším případu mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal. Jde přitom o prestižní pražský podnik.

Hotel Holiday Inn na Pankráci, který provozuje Kongresové centrum Praha, vydával české hovězí za steak z australské svíčkové. Provozovatel na místě provedl nápravu a informaci v jídelním lístku uvedl na pravou míru. Přesto s ním inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Už v předchozích dnech narazili inspektoři na problém i v další pražské restauraci. Grill Restaurant U Michelského lesa klamal o původu hovězího masa hned u dvou pokrmů nabízených v jídelním lístku.

Severoamerický hovězí pupek pocházel ve skutečnosti z Austrálie, hovězí hamburger ze stejného kontinentu připravovali kuchaři z českého hovězího. Maso mělo navíc prošlé datum použitelnosti. I v tomto případě bylo s provozovatelem zahájeno správní řízení a hrozí mu pokuta.

SZPI plánuje v intenzivních kontrolách pokračovat. Současnou zvýšenou aktivitu přinesla kauza závadného hovězího masa, které pochází z nemocných polských krav. V množství kolem 300 kilogramů se mělo dostat i do České republiky, část nákladu již byla zajištěna.

Témata: Maso závadné maso z Polska SZPI Praha