Česko si připomnělo 17. listopad: Babiš hlasitě vypískán, policie v Praze zadržela dva lidi

Oslavy 17. listopadu v Praze (17. 11. 2017) 13

Autor: stars24.cz

17. listopadu 2017 23:12

Češi si dnes na mnoha místech země připomněli výročí událostí spojených se 17. listopadem. Nejvíce akcí se konalo v Praze. Tisíce lidí dorazily na Václavské náměstí a zejména k památníku na Národní třídu. K němu už od rána přicházeli i politici, aby položili květiny nebo zapálili svíčku. S hlasitým odporem protestujících se tam setkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, lidé pokřikovali i na předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru. Po shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti policisté zadrželi dva lidi pro neuposlechnutí výzvy.

Akce DSSS v dolní části Václavského náměstí se účastnila stovka lidí. Po projevech organizátoři zrušili plánovaný pochod na Staroměstské náměstí. Část lidí se ale vydala ulicí Na Příkopech a na Senovážném náměstí se dostali do menší potyčky s těžkooděnci. "Dva lidi jsme zadrželi. Jednalo se o přestupkové jednání. Byli převezeni na policejní stanici k zadokumentování," řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

U památníku na stěně Kaňkova paláce na Národní třídě hořely večer stovky svíček. Z politiků k němu dorazil po osmé hodině jako první Babiš. Odpůrci ho ale obvinili ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle předsedy ANO mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce. Okamuru část přítomných uvítala pískotem a voláním "Hanba!".

Ovací se naopak dočkal prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který mimo jiné ocenil roli bývalého prezidenta Václava Havla. K památníku dorazili také třeba předseda Senátu Milan Štěch či místopředseda ČSSD Petr Dolínek, za hnutí STAN Petr Gazdík s Janem Farským a Vítem Rakušanem, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Večer uctil výročí 17. listopadu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se vrátil z neformálního summitu EU v Göteborgu.

Odpoledne přilákal na Národní třídu tisíce lidí čtvrtý ročník pouliční slavnosti Korzo Národní, kterou pořádala skupina vysokoškoláků. Lidé také ze svíček vytvořili desítky metrů dlouhou řadu. Místy se účastníci happeningu spojili i do lidského řetězu.

Tisíce lidí večer na Václavském náměstí sledovaly Koncert pro budoucnost. Nabídl hudební vystoupení i proslovy řečníků. Někteří ho vnímali jako prezidentskou kampaň. Mluvčí se často vymezovali proti Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Dorazil i Michal Horáček, který se podivoval, že nemohl vystoupit stejně jako další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Václav Němec za pořadatele ČTK řekl, že je právem organizátorů pozvat koho uznají za vhodné. Při výběru řečníků podle něj přihlédli i k tomu, že Horáček má dost peněz na svou prezidentskou kampaň.

Večer se v Národním divadle udělovaly ceny Paměti národa. Obdrželi je političtí vězni František Suchý, Mária Matejčíková a František Lízna a také Otto Šimko, který byl opakovaně perzekvovaný kvůli svému židovskému původu. Také Univerzita Karlova udělovala ocenění, a to vynikajícím vyučujícím a vzdělávacím počinům. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda.

U Hlávkovy koleje si dopoledne lidé připomněli události ze 17. listopadu roku 1939. Na své tehdejší spolužáky vzpomněl i pamětník, student z roku 1939 Vojmír Srdečný, jemuž je 98 let. Před druhou hodinou také vyšel z náměstí Republiky satirický průvod masek, upozorňujících na různé společenské problémy. Na Újezdě se bylo shromáždění Pravda nemá alternativu, řečníci tam varovali před manipulací s informacemi.

Akce u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii se konaly i na jiných místech Česka. Stovky lidí přišly na náměstí Svobody v Brně na vzpomínkovou akci, její pořadatelé vydali přes 1000 trikolor. V Jihlavě bylo na programu satirické představení divadelníků, v Liberci se lidé sešli u Památníku obětem komunismu a před radnicí, v Českých Budějovicích napsali zástupci několika institucí na dlažbu náměstí velký nápis Demokracie a Zlínem pochodovali studenti na náměstí Míru.

Témata: 17. listopad Policie ČR Demonstrace Andrej Babiš