S odpady si víme rady! Krok drží s Českem jen pár zemí

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. února 2019 9:04

Třídíte zodpovědně odpady? Děláte dobře. Především plasty je totiž naše planeta enormně zamořená. Přibývá ale efektivních řešení, jak vzniku odpadů zabránit. Třeba tím, že vůbec žádné nevzniknou.

Když se podíváte čas od času na ulici, asi byste neuvěřili tomu, že se Češi řadí mezi národy, které nejzodpovědněji přistupují k recyklaci. V kontejnerech směsného odpadu se často objevuje papír nebo plast, který přitom patří do speciálních popelnic. Čísla ale nelžou.

Podle dostupných statistik patří Česká republika k nejlepším recyklátorům v Evropě, podaří se tu totiž zpracovat tři ze čtyř obalů. Lepší úspěšnost hlásí už jen Belgie a Dánsko. Zatímco se u nás zrecykluje kolem 90 % papíru, s plasty to už taková sláva není. Zpracovat se jich povede jen asi 60 procent.

Podle některých lidí jsou dokonce plasty pomalu na ústupu. Třeba poslankyně Miroslava Vostrá (KSČM) to přičítá alarmujícím varováním před haldami plastových odpadů, které se nachází nejen v mořích a oceánech. „Je otřesné, jak nám plast v podobě hor odpadků ničí krajinu, kterou si chceme zachovat pro budoucí generace,“ uvedla Vostrá pro stras24.cz.

V posledních letech je tak možné pozorovat pozoruhodný staronový fenomén. Lidé se totiž vrací k obalům na vícero použití: skleněné lahve, porcelánové hrnečky, papírové tašky namísto igelitových, dokonce i tzv. síťovky.

Plasty ale určitě úplně nezmizí, budou se ale lišit od těch současných. Ještě donedávna se totiž vyráběly z ropy, už nyní však výrobci stále častěji používají i recyklovaný plast. Takové jsou i cíle Evropské unie, která chce, aby do roku 2025 bylo v lahvích 25 procent recyklátu. Do budoucna snad i ještě víc.

Témata: odpady recyklace odpad Popelnice plasty