Po fiasku s pořadem o lince 112 přichází další! Konečně ukáže pravdu!

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. února 2019 9:49

Policie v akci, Linka 112. To jsou jen názvy některých pořadů komerčních televizí, které se nedávno setkaly s nevolí Integrovaného záchranného systému. Záchranáři se tedy rozhodli vzít věci do svých rukou a připravit vlastní sérii.

Celostátní komerční televize se v posledních letech několikrát pokusily vykreslit fungování tísňových linek a záchranářů. Výsledek byl ale skoro vždy stejný. Integrovaný záchranný systém se od takových pořadů distancoval s tím, že rozhodně nejde o věrohodné zpracování práce záchranářů. Změní to další pořad?

Mohl by, připravují ho totiž samy záchranné složky. V čele iniciativy stojí Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, který společně s kolegy z ostatních krajů připravuje unikátní sérii dokumentárních pořadů o lince 112, ale i dalších tísňových linkách a celkově o práci záchranářů. Vzniknout by měl v průběhu letošního roku.

Autoři vylučují, že by je ke vzniku dokumentární série donutily právě nedávné pořady komerčních televizí. „Chystaná série není reakcí vůbec na nic, žádný podobný ani jiný pořad nehrál při přípravě série žádnou roli,“ konstatuje pro stars24.cz tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Oproti televizním produkcím mají v této sérii vystupovat autentičtí operátoři, dokument bude mapovat vybrané zásahy, které odstartuje tísňové volání. Cílem je ukázat náročnou práci záchranářů při skutečných událostech, jejich rozhodovací procesy a postupy.

Na nově vznikající sérii pracuje stejný autorský tým, který se podílel na výrobě předchozích tematických videoseriálů se záchranářským zaměřením. Šlo například o projekty Osudová rozhodnutí a Ty to zvládneš. Momentálně se připravuje i série zaměřená na bezpečnost na silnicích.

A kde bude nový pořad k vidění? Zamíří snad opět na obrazovky komerční televize? „Všechna videa připravujeme ve vlastní produkci, po dokončení jsou nabízena všem TV stanicím či dalším odběratelům,“ dodává Kasal pro stars24.cz.

Témata: záchranáři Hasiči Policie ČR seriály televize