Málo lékařů v nemocnicích? Komora si chce na vše posvítit, ministr má plán, jak je udržet v Česku

Lékaři

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 14:24

Evidentní nedostatek lékařů v tuzemských nemocničních zařízeních by každý řešil po svém. Zatímco zástupci České lékařské komory by se o něm nejprve rádi přesvědčili na vlastní oči, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už spřádá plány, jak udržet mladé lékaře u nás.

Čím dál častěji se objevují stížnosti českých pacientů na nedostatek lékařů v tuzemských nemocnicích. Situace dokonce dospěla do bodu, kdy by se Česká lékařská komora ráda ujala kontrol. K tomu by však byla nutná změna zákona, která, zdá se, není na pořadu dne.

„Česká lékařská komora sice byla ustanovena zákonem, ale je to organizace profesní samosprávy lékařů, nemůže tedy vykonávat pravomoci vůči nikomu jinému než vůči lékařům,“ vysvětluje pro stars24.cz vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

Mluvčí dodává, že právě z těchto důvodů není možné, aby představitelé lékařské komory, ať už by šlo o kohokoliv, podobné kontroly personálního vybavení poskytovatelů zdravotních služeb prováděly. Údajně to není a ani nemůže být v jejich kompetenci.

Nedostatek lékařů je ale opravdu akutním problémem. Šéf resortu Adam Vojtěch (ANO) o víkendu naznačil, že by mu rád zabránil pomocí závazku, že lékaři zůstanou minimálně tři roky po skončení studia pracovat v Česku. Zdravotní sestry by v tuzemských nemocnicích měly udržet výsluhy nebo peníze na bydlení.

O všech podobných opatřeních se však teprve jedná, chystá se i novela zákona o České lékařské komoře. Důvodem má být zastaralost některých zákonných ustanovení. Ministerstvo už vyzvalo ČLK i další lékařské profesní komory, aby vznesly své podněty.

Všichni lékaři musí být v současnosti členy ČLK. Ačkoliv se ministr Vojtěch nechal několikrát slyšet, že by o zrušení povinného členství diskutoval, zatím k němu pravděpodobně nedojde. „Žádná změna tohoto institutu není předmětem současné diskuse,“ uvedl Brodský pro stars24.cz.

Témata: lékaři ministerstvo zdravotnictví česká lékařská komora zdraví Adam Vojtěch (Babišův poradce)