Chřipce v Česku podlehly už desítky lidí! Případů navíc stále přibývá

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 11:00

Každoroční epidemický výskyt chřipky v tomto období nepřekvapí nikdy, čísla však stále zaskočit mohou. Běžné respirační onemocnění si v letošním roce vyžádalo už desítky obětí na životech, další lidé skončili v nemocnici. Do mnohých už za nimi nesmíte ani na návštevy.

V Česku v současnosti naplno řádí chřipková epidemie. Od počátku letošního roku zaznamenali doktoři téměř dvě stovky klinicky závažných případů, 31 lidí dokonce nemoci podlehlo. Na 100 tisíc obyvatel evidují hygienici 1757 nemocných. Nejvíce nemocných se vyskytuje v Libereckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Oproti minulému týdnu šlo o 2,5% vzestup.

Informovala o tom Národní referenční laboratoř při Státním zdravotním ústavu. Ústav poukazuje na dostatečnou prevenci chřipky. Lidé by si měli často a opakovaně mýt ruce, a to za pomoci mýdla a teplé vody. Při kašli a kýchání je vhodné si zakrýt nos a ústa, použité kapesníky bychom měli vyhazovat do koše.

Odolnost si zvýšíte i sami, když budete jíst dostatečně pestrou stravu, která bude především bohatá na vitamíny. Lékaři doporučují i přiměřenou fyzickou aktivitu, minimálně pravidelné procházky na čerstvém vzduchu. V uzavřených prostorech je dobré čas od času vyvětrat. Zároveň je třeba dbát na kvalitní a dostatečný spánek.

Preventivní opatření spouští i mnohé nemocnice napříč celou Českou republikou. Některá zařízení omezují, ba dokonce i zakazují návštěvy rodinných příslušníků u nemocných na nemocničních odděleních. Oslabené pacienty by totiž chřipka mohla výrazně ohrozit.

Chřipková epidemie však zdaleka neřádí jen u nás. Plošnou epidemii hlásí i většina sousedních států včetně Polska, Rakouska nebo Německa. Jen na Slovensku zatím převažuje pouze lokální výskyt.

Témata: chřipka zdraví nemoci