Další naděje pro 800 tisíc lidí? Do Sněmovny míří další návrh pomoci dlužníkům

Exekuce, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 9:59

Více než osmi set tisíc lidí se v Česku týká problematika exekucí, v některých krajích je dlužníkem každý pátý občan. Nápadů, jak celou situaci řešit, přitom neustále přibývá. Jak ze strany zákonodárců, tak ze strany exekutorů.

Naposledy se o pomoci lidem v dluhové pasti hlasovalo na půdě Poslanecké sněmovny v lednu. Senátní verze insolvenčního zákona, která měla zajistit oddlužení většího počtu lidí, ale neuspěla. Podle informací serveru stars24.cz teď chce vyrazit do boje za dlužníky hnutí Svoboda a přímá demokracie.

SPD dnes předloží návrh zákona, který má řešit pomoc lidem v dluhové pasti. Cílem je posílení postavení dlužníků a konec tzv. úroků z úroků. „Konkrétně to chceme nastavit tak, aby i bez aktivního jednání mohl dlužník platit přednostně jistinu dluhu, nikoliv nejprve náklady a úroky, jako je tomu v současnosti,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.

Takzvané úroky z úroků považují zástupci SPD za nevhodné a nemorální. „Současná úprava sice dává dlužníkovi možnost volby, ale logickou a výhodnou volbu následně trestá úročením. Čili ta volba dlužníka je v současnosti naprosto iluzorní,“ dodává Okamura.

Naopak zástupci Exekutorské komory uvedli na včerejší tiskové konferenci, že upřednostňují jiné kroky. Přáli by si usnadnění zastavování exekucí, zlevnění doručování písemností dlužníkům, zjednodušení srážek ze mzdy či větší motivaci věřitelů k rychlému podávání exekučních návrhů.

Podle Mapy exekucí bylo předloni v Česku 863 tisíc lidí v exekuci. Nejméně dlužníků žije na Vysočině a ve Zlínském kraji, nejvíce naopak v Ústeckém a Karlovarském kraji. Data za uplynulý rok zatím nejsou veřejně známa.

Témata: Exekuce Poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie (SPD)