Nečesaný opět nevinen! Zastal se ho už i Ústavní soud

Nečesaný, Lukáš

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. února 2019 10:46

V příštím týdnu uplyne šest let od chvíle, co někdo napadl kadeřnici ve východočeských Hořicích. Domnělý vrah Lukáš Nečesaný byl dnes znovu zproštěn viny, zastal se ho totiž Ústavní soud, na který se sám Nečesaný obrátil.

Ústavní soud vyhověl ústavní stížnosti Lukáše Nečesaného, který je souzen za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Soudci zrušili verdikt pražského Vrchního soudu, kterým byl zrušen zprošťující rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové. Celá trestní kauza se táhne již šestým rokem.

Nečesaný je podezřelý z pokusu o vraždu, ke kterému mělo dojít v únoru 2013 v prostorách hořického kadeřnictví. Královéhradecký krajský soud jej nejprve čtyřikrát shledal vinným, Nečesaný si měl odsedět nejprve 16, později 13 let. Do řízení ale zasáhl Nejvyšší soud, který nařídil, aby krajský soud věc znovu projednal s jinak složeným senátem.

„Ústavní soud dospěl k závěru, že ústavní stížnost je částečně důvodná proti napadenému usnesení vrchního soudu. Stručný a jednoznačný závěr vrchního soudu o chybném vyhodnocení důkazů krajským soudem z ústavněprávního hlediska neobstojí,“ stojí v dnešní tiskové zprávě Ústavního soudu, kterou má server stars24.cz k dispozici.

Nyní by se celou kauzou měl zabývat už třetí senát. Obžaloba nadále tvrdí, že tou dobou dvacetiletý student gymnázia Nečesaný napadl kadeřnici polenem a odcizil jí přes 10 tisíc korun. Vážně zraněnou ženu objevil její syn, život jí zachránili lékaři z nemocnice v Hradci Králové.

Ústavní soud vydal doporučení i k dalšímu pokračování sporu. „Je obecnou povinností všech soudů vyvarovat se vykročení z mezí, jako je tomu v posuzované věci, kde již začínají vystupovat i prvky nejen právního hodnocení, nýbrž i emocionální,“ uvedl senát v čele se soudcem zpravodajem Janem Filipem.

Témata: Lukáš Nečesaný Ústavní soud ČR soudy Vražda