Ve Špindlu jako v Praze! Ceny nemovitostí raketově rostou i na českých horách

Krkonoše - Špindlerův Mlýn

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. února 2019 15:11

Rozvíjející se lyžařské areály, vidina návratné investice. Právě tyto faktory nejčastěji motivují movité Čechy k nákupu rekreační nemovitosti na tuzemských horách. Nejde ale o záležitost pro každého.

Horské rekreační nemovitosti lidé nenakupují jen pro vlastní účely, ale jako investici. „Například za luxusní chalupu přímo na sjezdovce ve Špindlerově mlýně, platí návštěvníci i 2500 korun na osobu a noc, v období zimních svátků dokonce dvojnásobek,“ popisuje pro stars24.cz oblastní ředitel M&M Reality Jan Bareš. Pro majitele jde zkrátka o výhodný byznys.

Právě kvůli tomu ale horské nemovitosti rychle zdražují. Třeba v krkonošských střediscích Špindlerův Mlýn, Jánské Lázně nebo Pec pod Sněžkou stouply ceny za posledních dvanáct měsíců až o 15 procent. „V horizontu uplynulých tří let pak ceny narostly o 40 až 50 procent,“ dodává Bareš.

Ceny tlačí vzhůru především velká poptávka ze strany movitých lidí, kteří nejsou výrazněji zatíženi přísnějšími podmínkami ohledně poskytování hypoték, které od začátku října 2018 zavedla Česká národní banka.

Běžné ceny ve Špindlerově mlýně začínají na 100 tisících korun za metr čtvereční, často jsou ale i mnohem vyšší. „U menších jednotek padla i cena 200 tisíc korun za metr, což odpovídá luxusním bytům v samém centru Prahy. Před třemi lety si takové částky nikdo neuměl představit,“ vysvětluje Bareš pro stars24.cz.

Podle makléřů letos rekreační nemovitosti opět zdraží, ač už přece jen pozvolněji. Stále se však budou zvýrazňovat rozdíly mezi vyhlášenými středisky a periferiemi nebo horami a podhůřím. „Předpokládám, že se trh ještě více otevře velmi drahým a luxusním nemovitostem, protože poptávka po nich rozhodně je,“ dodává Bareš závěrem.

Témata: nemovitosti hory Byty