Dva měsíce kauzy Huawei. Jak se dotkla prodeje čínských smartphonů?

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. února 2019 9:06

Zničehonic přišlo v prosinci varování před výrobky čínské technologické společnosti Huawei. Ač by pro obyčejné lidi neměly představovat větší hrozbu, redakce serveru stars24.cz zjišťovala, jak se varování dotklo prodejů asijské značky.

Na konci tohoto týdne uplynou už dva měsíce od chvíle, kdy Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínské společnosti Huawei s tím, že představuje bezpečnostní hrozbu.

Ačkoliv se varování týkalo především státní správy a primárně nemířilo na běžné uživatele, dalo se očekávat, že některé lidi může přesvědčit ke koupi telefonu jiné značky. Redakce serveru stars24.cz tedy zjišťovala u jednoho z největších e-shopů v České republice, jak to s prodeji přístrojů značky Huawei momentálně je.

„Telefony Huawei mají své stálé příznivce,“ uvedla pro stars24.cz tisková mluvčí Alzy Patricie Šedivá. Zároveň nás odkázala na diskuse na sociálních sítích, které jsou toho prý důkazem. Na facebookovém profilu ale samozřejmě najdeme jak pozitivní, tak negativní komentáře.

„Ke zvýšení prodejů vedou pochopitelně cenové akce, pokud dojde k poklesu prodejů, není možné přesně určit důvod, neboť obdobné šetření mezi zákazníky neprovádíme,“ dodala Šedivá v odpovědi na dotaz naší redakce.

Ačkoliv se čínská firma proti varování NÚKIB ohradila a podpořilo ji i čínské velvyslanectví v ČR, ve státní správě už má Huawei první problémy. S používáním jeho softwaru a hardwaru končí první tuzemská ministerstva.

Témata: Huawei smartphone Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Alza