Dorazí sem ještě někdy Otík? Transgas má jít k zemi, přesto je na prodej

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 12:06

Zní to absurdně, ale je to tak. Ikonická budova Transgasu na pražských Vinohradech má jít k zemi, její vlastník se jí přesto snaží prodat. Dá se očekávat, že zájemci se najdou, lukrativnější místa totiž bývají v hlavním městě na prodej jen málokdy.

Závozník Otík Rákosník si sem ve filmu Vesničko má, středisková šel dohodnout výměnu vesnické chalupy za panelový byt na pražském Jižním Městě. Teď hrozí, že právě tato scéna z filmové klasiky 80. let minulého století zůstane jedinou vzpomínkou na zajímavou budovu Transgasu na Vinohradské třídě.

Developerská skupina HB Reavis, která budovu v současnosti vlastní, má totiž od začátku února pravomocné povolení k demolici ikonické stavby. Teď má údajně jednat i o jejím prodeji. Redakce serveru stars24.cz se na celou situaci ptala přímo zástupců společnosti, odpovědi se však prozatím nedočkala.

Serveru E15 ale informaci o prodeji budovy potvrdil mluvčí firmy Jakub Verner. Společnost slovenského miliardáře Ivana Chrenka chce výrazně omezit své působení v Praze, Transgas není zdaleka jedinou budovou, které se chce zbavit. Její plánovaná demolice je však minimálně částí veřejnosti vnímána velice kontroverzně.

Transgas, který byl postaven v letech 1966 až 1976 podle návrhu architektů Jindřicha Malátka, Iva Loose, Zdeňka Eisenreicha a Václava Aulického, je totiž považován za výjimečný příklad brutalistní architektury.

Právě proto tak záměr budovu zdemolovat vyvolal debaty o architektuře z dob minulého režimu, která má své kritiky i zastánce. Klub za starou Prahu se neúspěšně pokoušel o prohlášení budovy kulturní památkou, ministerstvo kultury však tyto výzvy nevyslyšelo. HB Reavis, který budovu vlastní pátým rokem, nyní může přistoupit k demolici.

Témata: Transgas demolice Praha