Hoří! Zimní požáry jsou čím dál častější, většinou za ně mohou sami lidé

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 9:04

Nejčastěji v Praze a středních Čechách vyjíždějí likvidátoři pojišťoven spolu s hasiči během zimy k požárům. Do maléru lidi nejčastěji dostávají neudržované komíny a kotle, škody jsou přitom v posledních letech stále větší.

Ze statistik pojišťovny Allianz, kterými disponuje server stars24.cz, vyplývá, že zimní požáry jsou čím dál častější i závažnější. Za poslední tři roky se nejen zvýšil počet pojistných událostí tohoto druhu, ale zpětinásobila se i výše jejich škod.

Za poslední tři zimy se na pojišťovnu obrátilo přes 380 klientů, kteří nahlásili škodu v souhrnné výši 13 milionů korun. Naopak v létě bylo zaznamenáno pouze 245 pojistných událostí s celkovou škodu jen 2 a půl milionu.

„Příčiny i rizika vzniku požárů se během roku mění. V průběhu zimních měsíců klienti doplácejí na neudržované komíny, v létě zase podceňují sucho, rozdělají otevřený oheň v blízkosti polí či lesů, zafouká vítr a požár je na světě,“ říká metodik Allianz pojišťovny Josef Šrut.

V zimě patří k nejběžnějším příčinám požárů zanedbaná údržba komínů, krbů a kotlů nebo zkraty elektrického vedení. Častým problémem je však i porušování pravidel bezpečnosti práce.

Mnoha požárům však sami můžeme zabránit, protože vznikají kvůli nedbalosti. Nebezpečí představují třeba hořlavé materiály v blízkosti komínových těles, pozor musíme dávat i při manipulaci s hořlavinami nebo svíčkami či jiným otevřeným ohněm.

Témata: požár pojišťovny pojišťovna Allianz