Další paskvil z Bruselu! Bude na kolo potřeba povinné ručení? Zjistili jsme víc!

Elektrokola.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. února 2019 9:18

Přijde do Poslanecké sněmovny další legislativní paskvil z Evropského parlamentu? Právě v těchto dnech se o tom v Bruselu rozhoduje. Redakce serveru stars24.cz požádala o reakci i jednu z českých europoslankyň.

V Evropském parlamentu v současnosti probíhá boj o to, zdali budeme platit povinné ručení i ve vcelku absurdních případech. Povinné ručení by se nově mohlo vztahovat i na zahradní traktory na sekání trávy, dětská elektrická autíčka nebo elektrokola.

„Směrnice se mi jako zpravodajce Evropského parlamentu dostala na stůl za celý Parlament a v první chvíli jsem ji považovala za špatný vtip,“ vzpomíná pro server stars24.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Ta asi zdaleka nebyla jedinou osobou, kterou celý návrh zaskočil.

Charanzová má o směrnici evidentně jasno. „S návrhem na povinné ručení na elektrokola či dokonce zahradní traktůrky samozřejmě nesouhlasím a sháním podporu pro to, aby se z textu takové nesmysly vyškrtly,“ sdělila naší redakci europoslankyně.

Politička z vládního hnutí ANO už prý podniká první nutné kroky. „Zatím jsem vyhrála první bitvu, když mě podpořili kolegové v Parlamentu,“ říká Charanzová pro stars24.cz. „Boj ale nekončí, přesvědčit ještě musím členské státy, aby i ony uznaly, že je návrh v tomto znění nesmysl,“ dodala.

Legislativní přešlapy nejsou v Evropském parlamentu nijak výjimečné. Paskvil z nich však dokáží udělat i sami Češi, když se je snaží převést do své národní legislativy, protože směrnice mnohdy dávají prostor pro vlastní interpretaci. Nynější návrh však rozhodně spadá do první skupiny.

Témata: elektrokola Dita Charanzová (ANO) evropský parlament