Škodlivé pesticidy jsou i v čajích pro děti. Pořádně se podívejte, zdali je nemáte doma

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. února 2019 15:25

Pokud svým dětem často vaříte ovocné čaje, budou pro vás následující informace obzvlášť užitečné. Téměř každý druhý ovocný čaj pro děti totiž obsahuje pesticidy, některé z nich dokonce v nepovoleném množství.

Výsledky testu spotřebitelské organizace dTest, které má server stars24.cz k dispozici, potvrzují, že někteří výrobci čajů jsou pěkní pokrytci. Zatímco jejich ovocné čaje obsahují zdraví škodlivé pesticidy, oni vesele dál rodičům doporučují, aby je do pitného režimu dětí zařadili už v prvním roce jejich života.

„Zarazilo nás, kolik různých zbytkových pesticidů a v jak velkém množství obsahují čaje určené dětem. Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět k prošetření situace Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ uvedla Hana Hoffmanová z dTestu.

Laboratoř odhalila překročení povolených legislativních limitů u tří čajů. Šlo o VeltaTea – Čaj malé čarodějnice s příchutí lesní směsi, babio – Dětský bio čaj s příchutí lesních plodů a Krtečkův čaj s příchutí lesní směsi. V dalších sedmi případech byl problém s mnohačetnými nálezy pesticidů.

Pesticidy se relativně běžně používají v zemědělství, slouží totiž k boji se škůdci. Logicky se ale dostávají do potravinářských výrobků. Z 22 testovaných ovocných čajů se objevily v celých deseti případech.

Jeden problém se týkal i problematického označení na obalu. Čaj BioGena s příchutí lesních plodů evokoval bio kvalitu, ale postrádal potřebnou certifikaci. „Běžný spotřebitel může snadno nabýt dojmu, že jde o bio výrobek, ačkoli tomu tak není,“ vysvětlila Hoffmanová s tím, že i toto zjištění bylo podstoupeno Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Témata: čaj dtest nebezpečný výrobek