Můžou za vše jen Poláci? Tuzemští politici hledají viníky kauzy masa z nemocných krav

Maso

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. února 2019 12:44

Kauza závadného hovězího masa z problematických polských jatek, kde poráželi i nemocné kusy dobytka, hýbe českou politickou scénou. Tuzemští politici vyčítají celou věc nejen Polákům, ale svá slova adresují i do Bruselu.

Zatímco se příslušné orgány snaží vystopovat maso z nemocných polských krav, které se dostalo v množství 300 kilogramů do Prahy, Varnsdorfu, Nového Bydžova a Kostelce nad Labem, politici už hledají viníky celé kauzy. Často je přitom vidí nejen u našich severovýchodních sousedů, ale také v Evropské unii.

Potvrzuje to například vyjádření zástupců hnutí Svoboda a přímá demokracie, které má redakce serveru stars24.cz k dispozici. „Nyní, když díky politice Evropské unie bylo zlikvidováno naše zemědělství, jsme nuceni dovážet ze zemí EU různě pochybné potraviny a napodobeniny s náhražkami potravin,“ uvádí v něm tisková mluvčí SPD Barbora Zeťová.

Zástupci KSČM prosazují zákaz dovozu podobně nekvalitních potravin, ale i přísnou kontrolu. „Není možné opomenout ani zvýšenou podporu chovatelům a domácím zpracovatelům nejen ze strany státu, ale i Evropské unie,“ sdělila serveru stars24.cz poslankyně Miloslava Vostrá. „Spotřebitelé příště dají zajisté přednost domácí produkci,“ dodala.

Polský ministr zemědělství Jan Krzystof Ardanowski měl ve včerejším telefonickém rozhovoru ujistit českého protějška Miroslava Tomana, že Polsko už pracuje na nutných změnách legislativy. Češi jsou ale v případě zhoršení situace stále připraveni zavést mimořádná opatření, která by dovoz polského hovězího masa úplně zakázala.

„Než budou přijata všechna nutná opatření, přetrvává naše nedůvěra ve funkčnost polského systému,“ uvedl Toman. Podle zástupců SPD je celá současná kauza jen pomyslnou špičkou ledovce. „Je nad vší pochybnost jasné, že masa bylo mnohonásobně více, než je uváděno,“ konstatují.

Podle dostupných informací šlo podle ministerstva zemědělství opravdu jen o 300 kilogramů. V Praze už se v uplynulých dnech podařilo ve skladech zajistit 56 kilogramů závadného masa. Od včerejšího dne pak probíhají na hranicích s Polskem intenzivní kontroly Státní veterinární správy.

Témata: závadné maso z Polska Maso Ministerstvo zemědělství Svoboda a přímá demokracie (SPD) Miloslava Vostrá