Hledáte byt v Praze či Brně? Makléři nemají dobré zprávy

Byty

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. února 2019 16:35

Byty by měly růst jako houby po dešti, místo toho rostou jejich ceny. Citelný nedostatek bytů především ve velkých městech způsobil, že si jejich koupi nemůže dovolit ani průměrně vydělávající občan. Jaký je výhled pro letošní rok?

Téměř každý den jsme v posledních letech naráželi na informace, že ceny nemovitostí rostou, především ve třech největších městech České republiky a jejich okolí. Někde se však růst cen už zastavil. Svítá tedy na lepší časy?

Zástupci realitní společnosti M&M Reality konstatují, že právě ve městech s dojezdovou vzdáleností do Prahy, Brna nebo Ostravy se trend zvyšování cen nemovitostí zastavil už v polovině loňského roku. Třeba v Nymburku, Ivančicích nebo Frýdku-Místku dokonce byty začaly zlevňovat.

Zatímco v Ostravě už ceny nemovitostí alespoň stagnují, v Praze a Brně není situace nikterak dobrá. V hlavním městě narostly ceny od roku 2015 až o 75 %, jen v loňském roce průměrně stoupla jejich hodnota o 10 %. V žádaných lokalitách očekávají realitní makléři mírný nárůst i v letošním roce.

„Na pražském trhu zkrátka chybí tisíce bytů. Kdy se situace změní, závisí na mnoha faktorech, ale v žádaných pražských lokalitách bych v dohledné době čekal v nejlepším případě stagnaci cen,“ říká pro stars24.cz Jan Martina z pražské pobočky M&M Reality.

Podobné vyhlídky mají i v jihomoravské metropoli. Od roku 2015 tam ceny nemovitostí vzrostly o 32 procent. Byt, který před čtyřmi lety stál 2 a čtvrt milionu korun, vás dnes přijde na 3 350 000 korun. Ceny navíc s velkou pravděpodobností porostou i letos, i když ne tak výrazně.

„Pro rok 2019 odhaduji růst cen nemovitostí v Brně v rozmezí od 3 do 5 procent v závislosti na dalším zvyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů,“ konstatuje pro stars24.cz Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality. Moc si netroufá odhadovat ani vývoj do budoucna, protože v celé rovnici figuruje příliš mnoho proměnných, o kterých teď třeba vůbec nic nevíme.

Témata: Byty Praha Brno Česká republika domy