Pozor na tající sníh. Může vás dostat k soudu, do nemocnice i na dlažbu

Sníh, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. února 2019 16:08

Když napadne sníh v nížinách, má jej většina z nás spojena spíš se zimními radovánkami. Přitom by nám měl přidělávat i vrásky na čele. Takový pád sněhu nebo ledu ze střechy vás totiž může přijít pěkně draho.

Podívali jste se z okna a zhrozili jste se, že sníh, který o víkendu napadl, rychle povoluje. Podle meteorologů mohlo na některých místech v Čechách o víkendu napadnout až 20 centimetrů sněhu. Právě taková vrstva sněhu na střeše rodinného domu představuje váhu přibližně dvou tun, které mohou váš dům vážně poškodit.

„Naše statistiky jasně ukazují, že ačkoliv se na Allianz v souvislosti s poškozením nemovitosti tíhou sněhu obrátilo více firem než privátních pojištěnců, průměrná výše nahlášených škod je u jednotlivců dvakrát vyšší než právě u firem,“ říká pro stars24.cz analytička Allianz pojišťovny Martina Červenková.

Jak připomínají zástupci pojišťovny, sníh na střeše představuje nebezpečí i pro nedaleko stojící automobily a především kolemjdoucí. V takových případech totiž nemusí stačit ani pojistné plnění. „Dojde-li ke zranění s trvalými následky a jsou-li na postižené osobě závislé například vyživované děti, může činit náhrada i několik milionů korun,“ konstatují zástupci společnosti Uniqa.

Data pojišťovny Uniqa potvrzují, že taková zranění opravdu nejsou banální. V nejzávažnějších případech dochází k otřesu mozku, tržným ranám na hlavě, pohmoždění páteře, zlomení žeber nebo propíchnutí plíce. Odškodnění pak můžou přijít i na stovky tisíc korun.

A co v takovém případě doporučují zástupci pojišťoven? Vyplatí se pořídit fotodokumentaci místa události a zajistit svědky. Pokud dojde k újmě na zdraví, měla by být na místo přivolána i policie. Co nejrychleji je třeba kontaktovat také příslušnou pojišťovnu.

Témata: Zima sníh pojišťovny Počasí