Protest na Hradě! Zhola zbytečná akce, říká mluvčí Ovčáček pro stars24.cz

Jiří Ovčáček

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. února 2019 9:50 | Aktualizováno: 5. února 2019 17:01

Na Pražském hradě se předevčírem odehrála protestní akce proti další z iniciativ prezidenta Miloše Zemana. Několik lidí neodradila od účasti ani vydatná sněhová nadílka, která pokryla i Hradčany. Zástupci Hradu označili celou akci za zcela zbytečnou.

Nedělní vydatné sněžení výrazně ovlivnilo předem plánovaný protest proti bezpečnostním kontrolám na Pražském hradě. Místo původně avizovaných dvou stovek demonstrantů jich na Hradčany dorazilo jen něco málo přes deset. Někteří z nich využili vhodných podmínek a přijeli na běžkách.

K takovým patřil i místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), který společně s místostarostou Prahy 6 Janem Lacinou (STAN) nedávno vyzval prezidenta Zemana k otevření areálu Pražského hradu místním i návštěvníkům v otevřeném dopise.

Účastníci akce se kolem půl jedenácté pokusili zablokovat hlavní vstup do Pražského hradu. Podle policie měl celý protest velmi poklidný průběh a nijak výrazně provoz nenarušil. Na Twitteru policisté vtipně konstatovali, že je nepřekvapil ani nevšední způsob dopravy některých návštěvníků.

Redakce serveru stars24.cz požádala o reakci na celý protest zástupce Hradu. „Byla to zhola zbytečná akce,“ odpověděl na náš dotaz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který už dříve odsoudil účast senátora Růžičky na celé akci.

Kontroly musejí absolvovat návštěvníci Pražského hradu od srpna 2016. Kromě prohledání tašek a batohů musí turisté projít i bezpečnostními rámy. Hrad zdůvodňuje tato bezpečnostní opatření tím, že tak chrání samotné návštěvníky.

Témata: Pražský Hrad Jiří Ovčáček Jiří Růžička (senátor)