Maso z nemocných krav je v Česku! Lidem hrozí vážné zdravotní problémy!

Hovězí maso

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

1. února 2019 20:21

Do České republiky se dostaly stovky kilogramů závadného hovězího masa pocházejícího z Polska. Dnes to přiznal ministr zemědělství Miroslav Toman, podle kterého jde o zhruba 300 kilogramů masa, které se prodalo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem.

Na začátku aféry s stála reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly, zbytek ale šel do prodeje. Na trh se tak dostalo asi 9,5 tuny masa.

Polské úřady nebezpečí vylučují a tamní ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski tvrdí, že jde o nahodilý případ, který poškozuje pověst polských potravin. Český ministr ale vyzval občany, aby se polskému hovězímu vyhýbali. 

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam  porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Maso z polských jatek skončilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova byla vrácena zpět do Polska. Zbylé maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i nemocná zvířata, je také možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

Inspektoři Státní veterinární správy začali s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu udělala 644 cílených kontrol, což je zhruba o 50 procent více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání.

Konzumace hovězího masa z nemocných krav může způsobit vážné zdravotní problémy, například otravu se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo sepsi. Problémem ale může být i léčení zvířat antibiotiky, mohou totiž vznikat rezistence a lidé na něj mohou být alergičtí.

Témata: Maso závadné maso z Polska Polsko