Už můžeme prskat od prvního dne doma! Nemocnská bude placená celá

Vědci zopakovali jeden z nejotřesnějších experimentů všech dob.

Autor: Jan Novák, stars24.cz

22. ledna 2019 19:40

O zrušení tzv. karenční doby, a tedy o obnovení proplácení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci, rozhodla Poslanecká sněmovna na svém jednání 22. ledna 2019. Návrh poslanců ČSSD na změnu zákoníku práce a dalších souvisejících předpisů nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky.

Návrh na zrušení karenční doby zajistí zaměstnancům od 1. července 2019 proplácení prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti náhradou mzdy, platu nebo odměny z dohody ve výši 60 % jejich redukovaného průměrného výdělku. Obdobně dojde k zabezpečení i všech ostatních skupin pojištěných osob, jichž se karenční doba týká.

„Úsilí o zrušení karenční doby jsem podporovala od samého začátku a jsem ráda, že se nám jej podařilo vybojovat. Obnovení proplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci podpoří pracujících a jejich zdraví. Karenční dobu jsem vždy považovala za asociální a nefunkční opatření, které kolektivně trestá pracující za nemoc a hází do jednoho pytle poctivé zaměstnance s podvodníky,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že karenční doba ztratila – pokud jej vůbec kdy měla – význam i v boji proti zneužívání nemocenské.

„Krátkodobá nemocnost je dnes na stejné úrovni jako před jejím zavedením, dlouhodobá nemocnost, která ohrožuje nejen zaměstnance, ale negativně dopadá i na zaměstnavatele a stát, se dokonce o polovinu zvýšila,“ dodává a pochvaluje si rozhodnutí poslanců.

„Jsem hrozně ráda, že se nám podařilo napravit tuhle křivdu pravicových vlád vůči všem poctivým zaměstnancům. Vybojováním proplácení prvních tří dnů nemoci jsme také splnili jeden z hlavních závazků ČSSD vůči voličům,“ konstatovala ministryně.

Uvedená úprava legislativy přináší zaměstnavatelům kompenzaci zvýšených nákladů na náhrady mezd snížením odvodové povinnosti do systému nemocenského pojištění o dvě desetiny procenta, což činí více než 3 miliardy korun ročně.

Témata: nemocenská Poslanecká sněmovna Lidé