Další pochodeň? Muž se zapálil na Václavském náměstí!

Na Václavském náměstí se zapálil muž

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. ledna 2019 15:50 | Aktualizováno: 18. ledna 2019 19:49

V Praze na Václavském náměstí před sochou svatého Václava se dnes kolem 15:00 polil hořlavinou a zapálil čtyřiapadesátiletý muž české národnosti. Kolemjdoucí ho uhasili, uvedla na twitteru policie. Očití svědci řekli, že viděli hořícího muže, který měl popálené ruce a obličej. Muž je ve velmi vážném stavu, řekla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová. Podle prvotních informací nemělo jeho jednání politický motiv, nešlo ani o společenský protest, řekla novinářům mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

"Bezpochyby tam zasahuje pražská policie. Informace je rovněž na policejním Twiteru, takže to mohu potvrdit," sdělil serveru EuroZprávy tiskový mluvčí policie Jozef Bocán. 

Muž, ročník 1964, se prý v horní části Václavského náměstí poblíž sochy svatého Václava polil hořlavinou a zapálil. Lidé ho uhasili, měl popálené ruce a obličej.

"Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 procentech těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV (Fakultní nemocnice Královské Vinohrady)," uvedla na twitteru mluvčí záchranářů Jana Poštová. Podle mluvčí nemocnice o muže pečuje tým lékařů na klinice popáleninové medicíny. Po dvou hodinách na operačním sále byl převezen na jednotku intenzivní péče. "Je ve velmi vážném stavu," řekla Roubalová.

Muž se k činu odhodlal ve chvíli, kdy si Česká republika připomíná 50. výročí hrdinského činu Jana Palacha, který se nedaleko od místa dnešního činu zapálil 16. ledna 1969. Učinil tak na protest proti potlačování svobod po srpnové okupaci Československa.

Zaměstnankyně nedaleké kavárny Starbucks viděly, jak se hořícího člověka snaží lidé hasit s použitím oblečení, pak si do kavárny přiběhli pro hasicí přístroj. Další očitý svědek řekl novinářům, že dotyčného muže viděl ještě předtím, než se zapálil. Podle svědka stál před sochou svatého Václava s cedulí s nápisy a něco říkal, možná modlitbu. Podle informací serveru EuroZprávy.cz mohlo jít o cizince. Okolnosti události i motiv jednání policie zatím vyšetřuje.

Posádky ZZS HMP poskytly na Václavském náměstí neodkladnou péči popálenému muži. Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 % těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do FNKV. Zasahovali: RZP, RLP a inspektor.

— ZZS HMP (@zzshmp) 18. ledna 2019

U sochy svatého Václava byly po činu stopy po hasicím prášku, ležely tam také ohořelé oděvy a kanystr s nějakou tekutinou. Policie místo obehnala páskou, na místo přijely desítky policistů a nikoho tam nepouštěli. Pro vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a očitá svědectví zejména lidí, kteří se snažili muže uhasit a poskytnout mu první pomoc, napsala Zoulová na policejním webu. "Pokud se tito svědci dosud policistům nepřihlásili, nechť tak učiní v nejbližší době prostřednictvím tísňové linky 158," doplnila.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky s policií spolupracuje hasičský vyšetřovatel. Hasičská speciální chemická jednotka odebrala na Václavském náměstí vzorky, aby zjistila, o jakou hořlavinu šlo. Výsledky zkoumání a vyšetřování hasiči předají policii, doplnil Kavka.

Vyšetřovatel hasičů na místě spolupracoval do 16:30 hodin s @PolicieCZ, která okolnosti případu šetří. K události byli povoláni naši chemici, kteří odebrali vzorky hořlaviny. Výsledky zkoumání a celého šetření ze strany HZS hl. m. Prahy budou předány Policii ČR. pic.twitter.com/agwqtt0SwZ

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) 18. ledna 2019

Okolnosti události i případný motiv je v současnosti předmětem vyšetřování. Policie nicméně uvedla, že prvotní informace však nenasvědčují tomu, že by se v daném případě jednalo o nějakou formu protestu proti současnému společenskému dění.

V 17:05 dorazili na místo zaměstnanci Pražských služeb, kteří začali pozůstatky činu uklízet. Na místě zůstává rovněž pětice policistů. Policisté sice stále drží perimetr, přímo nad místem činu, kde ještě před půlhodinou stáli vyšetřovatelé, už nikdo není. Auta se rovněž na magistrálu znovu dostanou přímo z náměstí a už nemusí využívat objížďku Krakovskou ulicí, informuje redaktor serveru EuroZprávy.cz z místa události.

Žena, která se podle svých slov s dalšími čtyřmi lidmi podílela na hašení, novinářům řekla, že muž byl určitě Čech a vypadal jako bezdomovec. Podle zápachu se polil benzinem, shořely mu vlasy. Proč to udělal, žena nevěděla.

"Pro další průběh vyšetřování jsou naprosto klíčové záběry z městského kamerového systému a samozřejmě očitá svědectví, zejména osob, které se snažily muže uhasit a poskytnout mu neodkladnou první pomoc. Pokud se tito svědci dosud policistům nepřihlásili, nechť tak učiní v nejbližší době prostřednictvím tísňové linky 158!" uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová

Témata: muž se pokusil upálit na Václavském náměstí (18. 1. 2019) Praha