Poprask kvůli uprchlíkům v Česku! Tvrdili, že jim je 16 let, pravda byla úplně jiná!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2018 10:43

Policisté odhalili v Bojkovicích na Uherskohradišťsku čtyři uprchlíky, kteří uvedli, že jsou z Afghánistánu a Pákistánu. Do průmyslového areálu ve městě přicestovali muži kamionem čtyři dny před Vánocemi.

Na běžence, kteří vyskočili z kamionu, upozornila policii ostraha průmyslového areálu. Policisté záhy všechny muže nalezli a zkontrolovali. Vzhledem k tomu, že muži u sebe neměli žádné doklady a nebylo možné na místě prokázat jejich totožnost, následovali policisty na tamní obvodní oddělení.

Zde se jich ujali policisté odboru cizinecké policie. Česky nerozuměl nikdo ze čtveřice, pouze jeden muž částečně komunikoval anglicky. Ten následně policistům sdělil, že se jedná o uprchlíky z Afghánistánu a Pákistánu.

Policisté na základě informace, že muži ovládají paštunský jazyk, zkontaktovali překladatele. Skrze něj následně zjistili, že muži shodně uvádějí, že je jim 16 let. Žádným dokladem to ovšem prokázat nedokázali. Policistům se uváděný věk příliš nezdál, a proto muže převezli do zlínské krajské nemocnice k určení kostního věku osob.

Po přezkoumání rentgenových snímků lékař konstatoval, že kostní věk osoby je s největší pravděpodobností vyšší než 19 let. Policisté se případem nadále zabývají.

Témata: uprchlíci Česká republika