Důchodci, pozor! Česko čeká změna ve vyplácení penzí!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. prosince 2018 20:15

Ve třech případech se kvůli vánočním svátkům mění výplatní termíny důchodů. Někteří důchodci tak dostanou poslední důchod v současné výši již o tři dny dříve, od ledna se státem placená částka zvyšuje.

Vybraní důchodci nedostanou prosincový důchod jako dárek pod vánoční stromeček, ale již dříve. Některým totiž výplatní termín připadal přesně na Štědrý den, z důvodu vánočních svátků se však termíny posouvají dopředu a důchodci se svých peněz dočkají již v druhé polovině příštího pracovního týdne.

První výplatní termín bude namísto čtvrtka 20. prosince už o den dříve, tedy 19.12. , ten sobotní (22.12.) se pak přesune na jeho původní místo ve čtvrtek. Jako poslední si v pátek 20.12. půjdou pro důchody lidé, jejichž původní termín spadal přesně na Štědrý den.

„Změna výplatních termínů se týká pouze dávek důchodového pojištění, tedy důchodů starobních, invalidních a pozůstalostních,“ upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Běžně jsou výplatními termíny sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci, ČSSZ vyplácí důchody na osobní účty, prostřednictvím České pošty i osobně v zařízeních sociálních služeb s celoročním pobytem. V loňském roce provedla přes 2,8 milionu transakcí.

Prosincové důchody jsou jako poslední vypláceny v nynější výši. Od 1. ledna 2019 by měly průměrně vzrůst až o 900 korun.

Témata: důchody důchodci