První trest v kauze Terezy H.: Vyhoštění a 40 měsíců natvrdo!

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: ČTK, stars24.cz

13. prosince 2018 14:43

Velký obdivovatel Češky Terezy H., která je v Pákistánu souzena kvůli pašování heroinu, půjde za mříže! Bulhar Nikolaj Simeonov Ivanov si odpyká 40 měsíců ve vězení za to, že vyhrožoval Pákistánu teroristickými útoky. Trest včetně osmiletého vyhoštění z ČR mu dnes pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Jedenadvacetiletý muž se svou výhrůžkou domáhal toho, aby Pákistán Terezu propustil.

Odvolací senát zamítl jak mladíkovu žádost o zmírnění trestu, tak i požadavek státního zástupce na zpřísnění odnětí svobody na pět let. Zvolený trest soud označil za "spíše mírný, nikoliv však nepřiměřeně". Za vyhrožování spácháním teroristického činu lze uložit v základní sazbě tři až 12 let vězení, případně také propadnutí majetku.

"Terorismus je největší hrozbou současné civilizace, a v tomto smyslu musí být jednání s ním jakýmkoliv způsobem spojené postihováno podle zákona," konstatoval předseda senátu Jan Sváček. Soudci na druhou stranu přihlédli k řadě polehčujících okolností - k mládí obžalovaného, k jeho dosavadní beztrestnosti na českém území nebo k tomu, že se k činu přiznal a významně tím usnadnil celé trestní řízení. Sváček zmínil také "naivní a amatérský" způsob provedení činu.

Ivanov žil od roku 2016 na ubytovně v Plzni a pracoval v tamní firmě. Letos v lednu se posilnil whisky a poté v bulharštině sepsal text o tom, že jestliže Pákistán zadrženou Češku do 48 hodin nepropustí a neposadí do letadla, dojde tam k teroristickým útokům. Zprávu pak pomocí internetového překladače převedl do angličtiny a odeslal ji textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím.

"Napsal jsem to, nezapírám. Lituji toho, ale na to je pozdě. Stalo se," řekl dnes Ivanov u soudu. Dříve se hájil tím, že hrozby nemyslel vážně. Chtěl prý jen pomoci zadržené ženě.

Podle znalců nemá mladík agresivní sklony ani schopnosti naplánovat a provést teroristický útok v zahraničí. Je to introvert s podprůměrným intelektem, má sklony k fabulacím. Skutku se podle odborníků mohl dopustit proto, že měl potřebu prezentovat svůj údajný blízký vztah k tehdy mediálně známé osobnosti - zadržené dívce.

Ivanov totiž tvrdí, že Terezu znal, že si s ní psal přes facebook a že se třikrát setkali, z toho jednou intimně. Soudy tomu neuvěřily, na posouzení skutku to však tak jako tak nemělo vliv.

Bulhar skutek spáchal v době, kdy byl ve zkušební době podmíněného trestu za krádež provedenou ve své vlasti.

Témata: Nikolaj Simeonov Tereza H. zadržená v Pákistánu Terorismus Pákistán soudy