Jsou muslimové pro Česko hrozbou?

Muslim

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. prosince 2018 11:04 | Aktualizováno: 9. prosince 2018 20:41

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty se včera na svém facebookovém účtu ohradilo proti článku na titulní straně čtvrteční MF Dnes. Článek s titulkem „Islámské nebezpečí v Česku“ reportéra Václava Janouše označuje konsorcium za zavádějící, až bulvární. „Diskuze o extremismu, náboženském fanatismu a s tím spojeným násilím je velmi vážná a důležitá pro naši společnost, ale pojďme to probírat racionálně a bez neopodstatněných citátů,“ nabádá organizace.

Teprve dva roky fungující NCOZ vydala svou výroční zprávu tuto středu. Její představitelé v ní označují nekontrolovatelný vstup lidí praktikujících islám do Česka z hlediska terorismu za nebezpečný. Zároveň však konstatují, že Česká republika zatím nečelila jedinému otevřenému projevu mezinárodního terorismu.

I autor zmíněného článku se opírá o citace z výroční zprávy NCOZ, v podtitulku píše, že „muslimů nekontrolovaně přibývá“. Podle konsorcia přitom následující text pojednává o muslimech, kteří v ČR provozují firmy, tudíž mají legální pobyt, nebo přijedou na turistické vízum do lázní.

„Říká se tomu vízová politika, a je to pod plnou kontrolou policie ČR, ministerstva zahraničí a ministerstva vnitra,“ argemuntuje organizace, jejíž ředitelkou je členka Výboru pro práva cizinců při Úřadu vlády Andrea Krchová.

Sama NCOZ však již zaznamenala případy, kdy různé agentury s majiteli z arabských zemí kamuflovaly povolení doprovodem nemocných lidí a účastí v lázeňském zařízení. „Existují indicie o tom, že disponují velkým množstvím finančních prostředků, jejichž původ, odesílatele ani plánovaný účel použití nelze ve většině případů dohledat,“ hovoří zpráva o lidech, kteří takto vstoupili na české území.

Z hlediska terorismu hrozba, tvrdí autor článku, a poukazuje na nákup pozemků pro rodinné domky v okolí Teplic muslimskými rodinami. NCOZ přitom varuje spíš před „přesunem bojovníků Islámského státu či jejich příbuzných do Evropy,“ na což poukazuje rovněž konsorcium.

Právě to může představovat bezpečností riziko z pohledu možné radikalizace nebo přípravy teroristického útoku. Jak upozornila NCOZ, tyto přesuny probíhají přes pražské Letiště Václava Havla už v současnosti, cílovou destinací džihadistů bývá zpravidla západní Evropa.

Témata: Česká republika Muslimové