Moderní lék na žloutenku typu C je na pořadník!

Ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. listopadu 2017 6:24

Máte vážnou nemoc, umíráte, máme lék, který by mohl pomoct - ale je na pořadník. Televize Prima je na stopě skandálu, kde se určité léky mohou dostat jen vyvoleným. A navíc, ministerstvo zdravotnictví chystá vyhlášku, která by mohla ještě více omezit přístup k moderním lékům.

Pacient ležící v nemocnici se žloutenkou typu C a si prý podle svého známého zažádal o nový druh léčby, který ji dokáže zcela vyléčit.

"Tam mu řekli, že ho léčit nebudou, že je na pořadníku, na kterém jsou ale lidi, kteří mají hepatitidu céčko už nějakých deset let," řekl TV známý pacienta.

Existenci takových pořadníků, potvrzuje i sám primář infekčního oddělení z Ústní nad Labem. Už jen dostat se na ně, prý není vůbec jednoduché.

"Nejdřív na tuto nemoc musí přijít a potom se musí dostat do takového centra, které má smlouvu s pojišťovnou a umí tuto léčbu poskytnout," řekl TV Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem.

Je to složité dostat se do takového centra? Je to složité.

Ministerstvo zdravotnictví má ale na věc úplně jiný názor.

"Bezinteferonová léčba která zahrnuje různé léčivé přípravky je pro české pacienty dostupná a k dispozici. Tato léčba je zároveň standardně hrazená ze zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví nemá o jakýchkoliv pořadnících na tuto léčbu žádné informace," řekl TV Ondřej Macura, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Aby toho nebylo málo, stát přichází s návrhem vyhlášky, který by měl podle odborníků vstup moderních léků na český trh ještě ztížit. V současnosti musela farmaceutická firma splnit určitá pravidla například doložit kolika pacientům lék zachrání život. Podle vyhlášky ale bude muset nově i vyčíslit, o kolik měsíců či let bude pacient déle žít. Jenže takové informace většinou k dispozici nejsou. A údajně hrozí že kvůli tomu nebudou ani léky.

"Je tady nový lék a ten nový lék prokazatelně zachraňuje životy. Jakékoliv zdržení, je obecně problém," řekl TV Štěpán Svačina, přednosta třetí interní kliniky lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ministerstvo zdravotnictví si stojí za tím, že vyhláška bude mít pozitivní dopad.

"Hlavním důvodem je zlepšení situace pacientů s vysoce závažnými onemocněními, pro které to bude znamenat vyšší jistoty z pohledu účinnosti a bezpečnosti léčby," řekl Ondřej Macura, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Lékaři poukazují na to, že ve chvíli kdy je schvalování léků čím dál složitější, může to závažně ohrozit české pacienty.

Témata: léky žloutenka ústí nad labem Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem lékaři Zdravotnictví