Smrtící virus v Česku? Do Prahy byl převezen muž s podezřením na MERS!

Hasiči zasahovali ve FN Ostrava kvůli pacientovi s podezřením na MERS

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. prosince 2018 16:59 | Aktualizováno: 6. prosince 2018 18:14

Do pražské nemocnice Na Bulovce byl z Ostravy převezen pacient, u kterého bylo podezření na nákazu smrtícím virem. Lékaři muži prováděli testy, které měly ukázat, zda nemá nebezpečný MERS!

Muž byl převezen sanitkou z Ostravy a na Bulovce byl umístěn na lůžko pro vysoce infekční nemoci. Údajně se jedná o sedmadvacetiletého muže, který se nedávno vrátil z Jordánska. Tam měl pracovat jako průvodce a údajně nebyl naočkovaný proti tamním nemocem.

Nemocnice uvedla, že je pacient v dobrém stavu. Podle primářky Kliniky infekčních, parazitních a tropických nemocí Hany Roháčové ale lékaři stále nevědí, jestli je opravdu nakažený smrtícím virem. „Zatím čekáme na vyloučení nebo potvrzení diagnózy,“ řekla pro Stars24.cz lékařka.

„Státní zdravotní ústav zatím nic nehlásil se stoprocentní jistotou, takže čekáme. Výsledek by měl být znám pravděpodobně během několika hodin,“ dodala pro Stars24.cz Roháčová ve čtvrtek odpoledne.

Pozdě odpoledne pak nemocnice oznámila, že se podezření na MERS se nepotvrdilo. „Stav pacienta se v průběhu dnešního dne zlepšoval, pominuly horečky a stejně tak i další příznaky. Pacient byl ze specializovaného oddělení pro vysoce nakažlivé nákazy, které je v civilním sektoru jediné v celé ČR, přeložen na standardní lůžkové oddělení Infekční kliniky NNB," uvedl vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa.

Muže v pátek čekají další krevní testy. Pokud se jeho stav bude i nadále zlepšovat, mohl by být podle Řepy propuštěn do domácího ošetřování už v pátek.

MERS je jedna z forem koronaviru a je příbuzný známějšího viru SARS. Jde o nemoc přenosnou na lidi ze zvířat – zejména velbloudů. MERS je znám od roku 2012. Způsobuje závažné lidská onemocnění plic a ledvin. Oproti SARS má podstatně větší úmrtnost )dosahuje padesáti procent), ale naopak se výrazně pomaleji šíří. Proti nemoci zatím neexistuje žádný lék.

Nemoc je v počátečních fázích obtížně diagnostikovatelná, neboť začíná běžnými příznaky nachlazení (kašel, dušnost) a teplotami kolem 38 °C. Pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin.

Témata: MERS nemocnice na bulovce nemoc Nemoc MERS nemocnice