Češi si letos připlatí? Srovnali jsme, na kolik vyjde pečení vánočního cukroví

Vánoční cukroví

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

6. prosince 2018 16:11

Domácí pečení vánočního cukroví se rok od roku stává stále dražším. Ceny potravin rostou a projeví se to zejména u těch, které jsou pro oblíbené české sladké cukroví nejpotřebnější. Vyplývá to z analýzy serveru stars24.cz.

Není výjimkou, že ceny surovin potřebných pro vánoční hodování před koncem roku zdražují. Velké řetězce se pak snaží zákazníky nalákat na slevy, během nichž mohou výhodně koupit například cukr, máslo, olej nebo mouku.

Cukr je přitom jednou z mála potravin, kterou lze dnes sehnat levněji než loni. V roce 2017 se průměrná cena kilogramu pohybovala kolem 19 korun, předloni zhruba 15,17. Letos za cukr zákazníci zaplatí zhruba stejnou částku, jako v roce 2016, v akci jej lze dokonce sehnat i pod deset korun.

Opačný případ je u másla. Za klasickou čtvrtku másla loni nakupující platili téměř 43 korun, zatímco před dvěma lety to bylo o pět korun méně. Nyní se kostka kvalitního másla pohybuje mimo akci kolem 47 korun. O pár korun také stoupla cena mouky.

Dražší jsou i vejce. Loni je šlo v obchodech pořídit v průměru za 3,15 koruny, předloni to bylo za méně než tři koruny. Letos za 10 vajec kupující zaplatí zhruba 35 korun. Cena za sto vajec se poté pohybuje kolem 110 korun. V přepočtu tak jedno vejce vychází zhruba na 3,5 koruny.

Na Čechy oblíbenou vánočku je potřeba zhruba 120 gramů másla a dva žloutky. Za polovinu kostky másla Češi zaplatí v průměru 24 korun, za dvě vejce poté dalších 7 korun. Průměrná rodina přitom takových vánoček navíc za zimu napeče hned několik.

Obdobná je situace u klasického cukroví. Na jednu várku vanilkových rohlíčků může padnout i celá kostka másla, stejně jako mnoho dalších surovin. Češi si tak letos, pokud se nechystají nakupovat suroviny v akcích, za vánoční pečení opět něco málo připlatí.

Témata: Vánoce češi