Už zítra zaklepe na dveře čert s Mikulášem. Návštěva může rodinu stát tisíce korun!

Mikuláš

Autor: ČTK

4. prosince 2018 18:03

Možnost návštěvy Mikuláše, čerta a anděla využívají české rodiny v hojném počtu i letos. Ceny nabízených služeb se liší podle poskytovatele služeb i samotné náplně mikulášského setkání. Nejvyšších cen dosahují akce pořádané agenturami, kde příchod Mikuláše, dvou čertů a dvou andělů může rodinu se dvěma dětmi vyjít až na 7600 korun. Návštěvy dobrovolníků či studentů v převleku se oproti tomu pohybují okolo 300 až 500 korun. Mikuláši se po celé ČR objeví 5. prosince, domácnosti budou obcházet ale i během dalších dní.

České rodiny mají možnost se obracet na specializované společnosti, které nabízí rozsáhlou nabídku služeb a mikulášských balíčků. Cena se odvíjí od délky návštěvy, počtu čertů a andělů, kvality kostýmů, profesionality účinkujících, ale také od data a času příchodu. Základní nabídka návštěvy uskutečněné v jiný den než 5. prosince začíná na zhruba 1300 korunách. Za příchod přímo 5. prosince rodina se dvěma dětmi zaplatí téměř 8000 korun, za každé další dítě je navíc účtován příplatek. Podle zjištění ČTK se letošní termín v některých agenturách zcela naplnil již před více jak půl rokem.

Mikulášské návštěvy pořádá také řada místních organizací, dobrovolníků či studentů, kteří obcházení rodin využívají jako možnost přivýdělku. Jejich cenová nabídka se často pohybuje v řádu pár set korun, některé spolky dokonce vybízí, ať cenu navrhne samotná rodina podle své spokojenosti.

Zájem o rezervaci návštěvy letos rodiny začaly projevovat už od září. Od té doby se jejich počet postupně zvyšoval, největší nárůst pak pořadatelé zaznamenali v posledních týdnech. Mikulášské akce se mnohdy ovšem neomezují pouze na návštěvy domácností, pořádají se také organizované akce pro školy či firmy, jejichž cena se pohybuje v rozmezí 20.000 až 80.000 korun. Kromě nabídky běžné mikulášské výpravy stoupá zájem také o čerty Krampus, kteří vynikají propracovanými dramatickými kostýmy i výškou dosahující až 2,5 metru.

Na začátku prosince vzrostla také poptávka po zapůjčení tematických oděvů. Přestože je mnohé půjčovny mají dopředu zarezervované a rozpůjčované, například barrandovských fundus ještě teď disponuje zhruba třicítkou volných mikulášských kostýmů. Za celý set zde zájemce zaplatí podle zástupců půjčovny okolo 1000 korun za den, připočíst musí ale ještě náklady za čistírnu a servis.

V půjčovně kostýmů ve Veletržní ulici lze poté nejlevnější oblečky pořídit za 250 korun, jejich cena stoupá podle kvality a složitosti jednotlivých částí oděvu až k 700 korunám za den. V minulosti možnost zápůjčky poskytovala například také Městská divadla pražská. Podle dnešního zjištění ČTK ale již divadlo půjčovnu od letošní sezóny neprovozuje.

Tradice mikulášské nadílky se připomíná od středověku a je rozšířena po celém světě. Proslulý ochránce víry před pohanstvím svatý Mikuláš patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku postava přežila i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Kromě tradičního mikulášského doprovodu v podobě čerta a anděla se na venkově kdysi do průvodu řadili i kominíci, husaři, mouřenín, bába s nůší a další postavy, spojené spíše s masopustem.

Témata: Mikuláš češi