Poplach v Praze! Obří požár ochromil dopravu, silnice jsou zavřené!

Hasiči zasahují u požáru 3

Autor: ČTK

4. prosince 2018 13:13 | Aktualizováno: 4. prosince 2018 15:23

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem plechové haly v pražské Písnici. V Pramenné ulici začal po poledni hořet sklad obuvi a oblečení na ploše zhruba padesát krát sto metrů. Na místě zasahuje devět profesionálních a osm dobrovolných jednotek hasičů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Záchranáři ani hasiči nemají informace o zraněných. Policisté uzavřeli okolní ulice a evakuují osoby z přilehlých budov, lidé by se místu měli vyhnout. Chemici monitorují ovzduší v okolí, zatím nebyla potřeba vyhlásit nějaká omezení.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka na místě zpravodaji ČTK řekl, že požár likviduje 90 až 100 hasičů, přičemž dobrovolné jednotky se starají o dodávky vody na hašení. Oheň hasiči stále nemají zcela pod kontrolou, zásah potrvá zřejmě ještě několik hodin do uhašení samotné haly. Ta je plechová a zatím se nezhroutila. Před tím, než se podařilo šíření ohně zastavit, poškodil i sousední objekt. Kvůli rozhrabování a likvidaci hořeniště Kavka předpokládá, že hasiči budou na místě do rána. Až poté vyšetřování určí příčinu požáru a půjde předběžně odhadnout škody, dodal mluvčí.

Na místě je i chemická jednotka, která měří množství škodlivin v ovzduší. Směr větru je podle Kavky naštěstí takový, že dým nejde směrem k Praze. Kvůli zásahu musela dopravní policie uzavřít Vídeňskou ulici, dopravu odklání několik desítek policistů. Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan vyzval řidiče, aby k cestě z Prahy a do města využili jiných tras.

Na místo dorazili záchranáři se speciálním vozem Atego pro mimořádné situace, ale nemají informace, že by se při požáru někdo zranil, popálil nebo nadýchal kouře, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Starosta Libuše a Písnice Jiří Koubek (TOP 09) zatím nedostal od krizového štábu magistrátu pokyn, aby obyvatelé nevětrali. "Udělali jsme nějaká drobná opatření v rámci školy a školky. Pozavírala se okna," uvedl na dotaz ČTK. Fouká vítr od západu a oblak kouře jde směrem z Prahy na Vestec a Jesenici, dodal.

Na místě je devět profesionálních a osm dobrovolných jednotek. Hasiči se snaží, abys se požár nešířil na další prostor haly. pic.twitter.com/YkTYNBluq6

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) 4. prosince 2018

Původně vyrazily na místo čtyři jednotky hasičů, později byly na místo povolány další posily. "Poplach byl vyhlášen i jednotkám dobrovolných hasičů a byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu," uvedl Kavka. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Černý kouř z hořícího skladu lidé zaznamenali i v centru hlavního města. Doprava v okolí požáru je komplikovaná, policisté vyzvali řidiče, aby se místu vyhnuli. 

Nevjíždějte prosím do ulic Videňská, Kunratická spojka a dalších přilehlých komunikací. Tyto silnice jsou uzavřené a policisté zde zajišťují příjezdové trasy pro hasební techniku. pic.twitter.com/xhWHiUuyyX

— Policie ČR (@PolicieCZ) 4. prosince 2018

"Nevjíždějte prosím do ulic Videňská, Kunratická spojka a dalších přilehlých komunikací. Tyto silnice jsou uzavřené a policisté zde zajišťují příjezdové trasy pro hasební techniku," informovali policisté na twitteru. Na Vídeňské, Kunratické spojce i v okolí obou frekventovaných ulic je výrazně omezen také provoz příměstských autobusů, některé jezdí odklonem, další nabírají velké zpoždění.

V nedaleké Libuši zažili pražští hasiči jeden z největších požárů v historii České republiky. Tržnici Sapa, kterou využívají především vietnamští obchodníci, zachvátily plameny počátkem listopadu 2008. Na likvidaci mohutného požáru se tehdy podílelo kolem 420 hasičů.

Témata: Praha Hasiči požár