Zeman: Obchodní řetězce mají u potravin nepřiměřeně vysoké marže

Miloš Zeman, prezident České repubilky

Autor: stars24.cz, ČTK

8. listopadu 2017 17:21

Obchodní řetězce mají podle prezidenta Miloše Zemana u některých potravin nepřiměřeně vysoké marže a to na úkor tuzemských potravinářských firem.

Obchodní řetězce by proto měly být regulovány, řekl dnes Zeman při návštěvě olomoucké mlékárny Olma, která patří do holdingu Agrofert, který dříve vlastnil šéf ANO Andrej Babiš, a nyní je ve svěřenském fondu.

Prezident své tvrzení o nepřiměřeně vysokých maržích obchodních řetězců ilustroval na ceně jogurtů. "Nákupní cena pět korun, prodejní cena deset korun. Tak i když odečteme DPH, no tak samozřejmě je tam asi 60 nebo 70procentní obchodní marže. Takže snažme se regulovat obchodní řetězce a snažme se také o to, abychom jako v jiných zemích tady měli i národní obchodní řetězec s přiměřenými maržemi," řekl Zeman.

Přiměřené marže obchodních řetězců by podle Zemana pomohly tuzemským potravinářům i soběstačnosti Česka v oblasti potravin. "Předpoklad, aby ta soběstačnost se zvýšila, znamená zvýšení výkupních cen. Ale pozor - nikoli na úkor spotřebitele, ale na úkor obchodních řetězců," podotkl prezident, podle něhož by se soběstačnost ČR mohla zvýšit u řady druhů potravin i zemědělských komodit, které lze v tuzemsku produkovat.

Zeman obchodní řetězce kritizuje dlouhodobě. Před více než dvěma roky řekl, že právě ony jsou největší překážkou českého potravinářství a mají marže až 63 procent. V roce 2013 přišel s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami.

Vedení Olmy si Zemanovi postěžovalo, že kvůli odvetným sankcím Ruska má problémy s odbytem jogurtů. Prezident přislíbil, že téma zmíní při své chystané návštěvě Ruska, kam ho v závěru listopadu doprovodí zástupci více než 120 českých firem. Podobné odbytové problémy jako Olma má podle Zemana například mlékárna Madeta a další české firmy.

Zemana dnes při příchodu do jídelny mlékárny Olma, kde se setkal se zaměstnanci podniku, kulhal a podpírali ho členové ochranky. "Dámy a pánové, především se musím omluvit, že jsem k vám přikulhal. Příčina je jednoduchá. Dnes ráno jsem si v hotelu vlastní neopatrností narazil koleno, které mně sice zabandážovali, ale přesto, abych se nedostal do nějaké nepříjemné situace, chodím s podporou své ochranky," řekl Zeman.

Prezident dnes zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Je ubytován v Olomouci a postupně navštíví Lipník nad Bečvou na Přerovsku, Mohelnici a Zábřeh na Šumpersku a obec Vápenná na Jesenicku. Jde o pátou Zemanovu návštěvu v tomto kraji během jeho působení v prezidentské funkci.

Témata: Miloš Zeman Obchody