VIDEO: Babiš má strach? Na Národní třídu přišel po půlnoci. Češi na něj pořvávali urážky!

Andrej Babiš

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. listopadu 2018 8:41

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes krátce po půlnoci přinesl kytici k pamětní desce na Národní třídě v Praze, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům 17. listopadu 1989. Ráno byli novináři svědky toho, jak první účastníci ohlášených akcí na Národní třídě kytici vyhodili do odpadkového koše. Skončily tam i květiny, s nimiž nad ránem k památníku přišel místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura. Policie už oznámila, že událost prověřuje.

Premiér Andrej Babiš o půlnoci zapálil svíčku u památníku na pražské Národní třídě. Zdržel se několik vteřin a pak odešel.

„Na co si to tady hraješ, ty estébáku,” křičela podle televize Prima žena na premiéra Andreje Babiše v centru Prahy. Urážky pořvávalo i několik dalších lidí na místě.

Ke koši podle svědků později přišli policisté, muži v civilu pak kytice obou politiků vyndali a odnesli. "Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje," napsala policie na twitteru.

Vandalů se zastal například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Z hlediska vyššího principu mravního: Vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus,“ parafrázoval slova z povídky Jana Drdy Vyšší princip.

Z hlediska vyššího principu mravního : Vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus. https://t.co/R0kMBUjibl

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 17. listopadu 2018

Dnes se k památníku na Národní třídě chystají další politici, už od rána tam lidé zapalují svíčky a nosí květiny. Prezident Miloš Zeman se žádné veřejné akce připomínající začátek revolučních událostí vedoucí k pádu komunistického režimu nezúčastní.

Babiš v posledních dnech čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru svého syna, který novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér jeho slova přičítá schizofrenii, kterou podle něj jeho syn trpí. V pátek dal najevo, že se za svým synem chystá brzo vydat do Švýcarska, kde žije se svou matkou.

Premiér opakovaně hovořil o tom, že aktuální kauza je od novinářů hyenismus a připravenou kampaní proti němu, která byla záměrně načasovaná na období před 17. listopadem.

Témata: Andrej Babiš Tomio Okamura 17. listopad 17. listopad 1989 Miroslav Kalousek