Lobbista Dalík nastoupil do ruzyňské věznice do basy!

Marek Dalík

Autor: stars24.cz, ČTK

6. listopadu 2017 20:27

Lobbista Marek Dalík nastoupil dnes odpoledne podruhé k výkonu trestu, znovu do ruzyňské věznice. Odsouzen byl k pěti letům odnětí svobody v souvislosti s podvodem při nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu. Při svém prvním uvěznění už si z trestu odpykal zhruba sedm měsíců. Proti verdiktu si opět podal dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemělo vliv na jeho povinnost dostavit se do vězení.

Dnešek byl nejpozdějším možným termínem, kdy se měl Dalík podle pokynu pražského městského soudu ve věznici přihlásit. V Ruzyni na něj proto od rána čekali novináři. Lobbista nakonec - podobně jako při prvním nástupu výkonu trestu - dorazil zhruba půl hodiny před koncem přijímací doby.

K vězeňskému areálu přivezl Dalíka advokát Radek Šmerda. Odsouzený poté došel ke vstupním dveřím s taškou přes rameno a ve slunečních brýlích. Na otázky novinářů, kteří se ho ptali mimo jiné na podané dovolání či na prezidentskou kandidaturu jeho někdejšího blízkého spolupracovníka Mirka Topolánka, neodpověděl.

Dalík svou vinu dlouhodobě odmítá. Původně byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za to, že si při neformální schůzce k nákupu pandurů řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun.

Lobbista nastoupil do vězení, ovšem Nejvyšší soud poté tento rozsudek letos na jaře zrušil. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn. Nový pravomocný verdikt padl na konci letošního července a Dalíkovi o rok přitížil. Soudy muže tentokrát poslaly za mříže za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry.

Dalíkovi nepomohla ani změna výpovědi, kdy poprvé připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích jednalo. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Dalík si pak sliboval provize z toho, že bude v novém kontraktu pro Výboha zajišťovat PR služby.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Topolánka (tehdy ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Témata: Marek Dalík kauza nákupu transportérů Pandur