Tragická nehoda na Jihlavsku! Při srážce autobus a náklaďáku bylo těžce zraněno několik lidí!

Nehoda autobusu u Věžnice na Jihlavsku

Autor: ČTK

29. října 2018 11:13 | Aktualizováno: 29. října 2018 14:02

U Věžnice na Jihlavsku se dnes kolem 9:30 srazil na křižovatce mezi obcemi linkový autobus společnosti Icom Transport s polským kamionem. V autobuse bylo deset pasažérů a řidič. Záchranáři na místě ošetřili deset lidí, zranění tří z nich byla těžká, řidič autobusu je v kritickém stavu. Na místě zasahovali také hasiči a policisté. Policisté nyní dopravu na místě nehody řídí kyvadlově.

Nehoda se stala na křižovatce v katastru obce Řehořov. "Střetl se zde tahač s návěsem a linkový autobus," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Obě vozidla skončila mimo silnici. Autobus značky Setra společnosti Icom Transport se převrátil na bok. Miroslav Bartoška, ředitel autobusové dopravy Icom Transportu řekl, že tři roky starý autobus jel z Brna do Jihlavy. Řídil ho zkušený řidič, který pro společnost pracuje 17 let.

"Dopadl nejhůř ze všech zraněných, při odvozu byl v kritickém stavu. Dle našich informací z místa nehody nedal řidič kamionu přednost, vyjížděl z vedlejší silnice," řekl Bartoška. Křižovatka je rozlišená. Hlavní silnice vede z Jihlavy do Velkého Meziříčí. Na vedlejší silnici směřující z Kamenice do Věžnice je příkazová značka Stop. Odklízecí práce podle policejní mluvčí ještě nezačaly, obě vozidla jsou tedy stále na místě.

Záchranáři ošetřili deset lidí. Byl vyhlášen traumaplán, který počítá s větším příjmem zraněných. Do jihlavské nemocnice bylo převezeno osm lidí. "Sedm mělo lehčí nebo středně těžká zranění, jeden měl těžké zranění," řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. V rámci traumaplánu byly z domova do služby povolány také sestřičky urgentního příjmu a lékaři, kteří sloužili v nemocnici.

Další dva těžce zranění byli převezeni do nemocnic v Brně. "Všichni zranění jsou z autobusu, řidič nákladního vozidla zranění neutrpěl," řekla ředitelka krajské záchranné služby Vladislava Filová. Záchranáři řešili nehodu jako mimořádnou událost bez individuální identifikace zraněných. Bližší informace ke zraněným včetně jejich věku tedy nejsou k dispozici, řekla Filová na dotaz ČTK, zda v autobuse cestovaly děti.

Kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout záchranářský vrtulník, k nehodě tedy vyjely jen sanitky. Na místě bylo několik hasičských jednotek, musely vyprostit šest zraněných. "Poslední jednotka se na základnu vrátila ve 12:40," řekla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Témata: nehoda autobusu u Věžnice na Jihlavsku (29.10.2018) Nehody autobusů záchranáři