Voják zabitý v Afghánistánu byl kynolog Tomáš Procházka (†42)!

Tomáš Procházka

Autor: ČTK

23. října 2018 12:28

V Afghánistánu padl v pondělí po útoku afghánského vojáka dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka. Jeho tělo bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer, řekli dnes novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Jeden voják bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Po útoku byl zajat. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.

Na základně Šindánd v afghánské provincii Herát má česká armáda jednotku speciálních sil. Jsou v ní i odborníci z dalších oblastí armády, řekl Opata.

Útočník nebyl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí. Šlo o muže ze základny, který na české vojáky zaútočil při návratu do ní. "Část naší jednotky vykonávala rutinní činnost na základně, jela převzít materiál pro dostavbu základny. Po převzetí se vydala zpátky ke své základně, kde bydlí. Při návratu na základnu byla vedena střelba," popsal situaci Opata.

Útočník střílel ze vzdálenosti 80 až 100 metrů z pušky M14. Vojáci podle Opaty reagovali podle stanovených pravidel. Bezprostředně po útoku české bezpečností síly útočníka zastavily a zajaly. Případ nyní vyšetřují afghánské složky.

Podle ředitele Ředitelství speciálních sil Pavla Koláře byl útočníkem muž v afghánské uniformě. Podle kusých informací, které armáda má, se lze domnívat, že útok nebyl primárně veden proti českým vojákům. Čeští vojáci s útočníkem nepřišli do žádného kontaktu, Kolář tak vyvrátil informace zahraničních médií, že střetu předcházela hádka mezi napadenými a střelcem. Vojáci byli vystrojeni balistickou ochranou, tedy neprůstřelnou vestou a helmou, jeli v automobilu, který není "nijak zvlášť pancéřovaný". Jeden seděl na korbě. Padlý voják nebyl příslušníkem speciálních sil. Byl členem jednotky, která 601. skupině speciálních sil pomáhá.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška zemřel kynolog, který vezl na korbě toyoty svého psa. Na misi se speciálními silami byl dlouhodobě připravován. Podle zjištění ČTK byl Procházka z Centra vojenské kynologie Chotyně. Podle Koláře se podobné útoky tzv. insiderů stávají dle statistiky asi desetkrát do roka. Vojáci speciálních sil jsou na západě Afghánistánu od začátku léta, jejich mise bude trvat šest měsíců.

Armáda se nyní podle Opaty bude zabývat posuzováním postupu výcviku afghánských ozbrojených sil. Zdůraznil, že mentoring je nejkomplikovanější práce, kterou provádí výhradně speciální síly, které jsou nejlépe cvičenou jednotkou. Mentor se musí soustředit na svou činnost, kvůli ochraně ho vždy doprovází tzv. guardian angels. V balistice a technických prostředcích už není podle Opaty kam se posunout. "Jsme na sto procentech," řekl.

Ministr Metnar útok na tiskové konferenci označil za nečekaný a bezprecedentní, šlo o "útok z vlastních řad od spojenců". Česká armáda podle něj z Afghánistánu neodchází, mise pokračuje. "Je tam 39 zemí, tak to i zůstane," dodal. Situaci probírá denně s náčelníkem generálního štábu. Bude ji řešit i s premiérem, který v pondělí uvedl, že chce s Metnarem probrat opatření, která by mohla útokům na české vojáky zabránit.

Čeští vojáci na základně Šindánd se dnes s padlým kolegou rozloučí a budou pokračovat v operační činnosti dál, dodal Opata.

Soustrast rodině padlého vojáky dnes přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vyjádřil prezident Miloš Zeman. Zároveň vyjádřil podporu českým vojákům. "Tito stateční bojují za nás za všechny," citoval slova prezidenta Ovčáček. Dodal, že účast českých vojáků na misi v Afghánistánu má mimořádnou a jasnou podporu Zemana, v žádném případě by se neměli stahovat.

Témata: Armáda České Republiky Tomáš Procházka (voják padlý v Afghánistánu)