V Afghánistánu zabili dalšího českého vojáka!

Armáda České Republiky

Autor: ČTK

22. října 2018 22:10

Při útoku na vozidlo české armády na základně Šindánd v afghánské provincii Herát dnes zemřel český voják. Další dva vojáci jsou zraněni, jsou mimo ohrožení života. Česká armáda to uvedla na svém webu. Podle Severoatlantické aliance na spojence zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti nebyly zveřejněny.

Útok se odehrál dnes kolem 11:20 SELČ. Zemřel rotný T. P., ročník 1976. "Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám," uvedla armáda. Rodiny vojáků byly informovány, mají k dispozici vojenské psychology.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Ke zranění pěti českých vojáků došlo v Afghánistánu i minulý týden. Jeden z nich byl zraněn vážně. Těžce zraněný muž byl v Afghánistánu dvakrát operován, do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne. Atentátníci tehdy zaútočili v okolí základny Bagrám automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků.

Na začátku srpna pak zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Trojice zemřela během ranní pěší hlídky nedaleko základny v Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný útočník. K útoku, při němž byli zraněni dva afghánští a jeden americký voják, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace.

Vedle Bagrámu a Kábulu působí české jednotky také v provinciích Herát a Lógar na základě rozšíření mandátu pro mise, schváleného českým parlamentem letos v červnu, uvedla dnes armáda. V Herátu a Lógaru čeští vojáci pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.

Témata: Armáda České Republiky Afghanistán