Chlapci vytrhli v pardubické nemocnici mandle. Skončil v kómatu!

Ilustrační fotografie

Autor: ČTK

18. října 2018 19:54

Policie prověřuje vážné poškození zdraví osmiletého chlapce, který loni v květnu podstoupil operaci mandlí v pardubické nemocnici. Na dotaz ČTK to řekl Ondřej Moravčík, mluvčí krajské policie v Hradci Králové, kam byl případ kvůli možné podjatosti předán. Podle otce dítěte začal chlapec čtyři dny po zákroku krvácet z operační rány, skončil v bezvědomí a v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstává v kómatu. Společnost Nemocnice Pardubického kraje pochybení odmítá.

"Věc prověřujeme pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Probíhá důkladné šetření, výslechy, čekáme na výsledky znaleckých posudků. Zatím nebyl nikdo obviněn," uvedl Moravčík.

Otec dítěte uvedl, že chlapec byl hospitalizován na dětském oddělení pardubické nemocnice. Když začal masívně krvácet, přivolaná dětská lékařka rozhodla o jeho převozu na ambulanci oddělení ORL v téže budově. Zároveň požádala sestru na dětském oddělení, aby na ambulanci telefonicky zajistila přítomnost specializovaného personálu. Po příchodu však personál dětského oddělení našel ambulanci zamčenou. Číslo mobilního telefonu sloužícího lékaře ORL navíc údajně nebylo na dětském oddělení k dispozici.

Doprovázející dětská lékařka podle otce po zjištění, že je ambulance zamčená, od krvácejícího dítěte odešla, aniž mu poskytla jakoukoli pomoc. Později pak chlapce a jeho matku, která jej doprovázela, opustila i dětská sestra. Když se konečně podařilo telefonicky kontaktovat službu konajícího lékaře ORL, dostavil se k chlapci po 13 minutách od počátku krvácení a dítě nalezl v bezvědomí. Díky 40 minut trvající resuscitaci chlapec nezemřel, ale je stále v kómatu.

Nemocnice se kvůli vyšetřování nechtěla k věci podrobněji vyjádřit. "Situace, ve které se ocitla rodina, je bolestná a velmi nešťastná a Nemocnice Pardubického kraje jí vyjadřuje hlubokou účast. Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím, které se mohou při poskytování zdravotních služeb vyskytnout. To však neznamená, že každý podobný případ všechny zúčastněné zdravotnické pracovníky hluboce lidsky nezasáhne," uvedla na dotaz ČTK mluvčí společnosti Kateřina Semrádová.

Témata: lékaři nemoc pardubice