Rozkopu ti držku! Vím kde bydlíš! Češi jsou zděšeni, na úřadech zažívají peklo

Úřad práce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. října 2018 17:54

Útoky na úředníky sedící za přepážkami nejsou ničím výjimečným. Ročně se jich odehrají stovky a zaměstnanci mají mnohdy strach o život. Někdy se nevyhnou ani fyzickému napadení.

Své o tom ví dvě zaměstnankyně úřadu práce, které chtěly zkontrolovat ženu pobírající sociální dávky. Když jí řekly, že by o peníze mohla přijít, dostala jedna z nich ránu pěstí do obličeje. 

Loni se podobných útoků odehrálo více než pět set a podle Blesku už letos jejich četnost dosahuje na tři stovky. Nejčastěji útočí lidé, kteří přijdou na úřady pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.

Výše zmíněný incident se odehrál v Plzni ve chvíli, kdy sedmadvacetiletá úřednice a její o čtyři roky mladší kolegyně navštívily klientku pobírající dávky hmotné nouze.

Na místě se ale nacházela i dcera žadatelky, kterou příjemkyně dávek neuvedla do okruhu společně posuzovaných osob. "Jedna z úřednic ji vyzvala k prokázání jejího současného bydliště. Odpovědí byla neočekávaná rána pěstí a dvě facky ze strany její matky," tvrdí server.

Zatímco napadená žena skončila v nemocnici, útočnici si přezvala policie. Stejně tak tomu bylo v Šumperku, kde si žena před úřadem počkala na pracovnici, která jí odmítla vyplatit sociální dávky. Před budovou ji pak brutálně zmlátila.

Velmi časté jsou rovněž výhrůžky. Padají vyjádření typu "Počkám si na tebe a rozkopu ti držku!" nebo "Najmu si bratrance a tobě i tvému manželovi zlámeme obě ruce a nohy, to se budeš divit!" Podle serveru k podobným případům vyjíždí velmi často policie, protože agresor není nebezpečný pouze úředníkům, ale i lidem okolo.

Za násilí proti úředním osobám přitom hrozí tvrdé tresty. Za ta nejtěžší zranění si mohou jít útočníci sednout do vězení až na 16 let.

Témata: Úřad práce češi Česká republika