Zeman rozpoutal peklo! Romové bojkotují Jílkovou, nadávají na Českou televizi!

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. října 2018 18:35

Moderátorka Michaela Jílková se ve svém pořadu chtěla příští týden věnovat otázce pracujících Romů, k níž se nelichotivě vyjádřil prezident Miloš Zeman. Narazila ale na bojkot organizace Romea, která vyzvala všechny Romy, aby se natáčení neúčastnili

Vše začalo, když prezident Miloš Zeman okomentoval počet pracujících Romů. "Já si vážím všech Romů, kteří pracují. Bohužel jich je jen těch deset procent. Jedenáct tisíc je těch, kdo se při sčítání lidu přihlásili k romské národnosti. Tak si položte jinou otázku: co je to za národnost, která se ani nedokáže přihlásit k vlastní národnosti a místo toho se hlásí jako Slovák, Čech, Maďar...,“ řekl 

Uvedl tak, že ačkoliv si komunistického režimu neváží, byl alespoň schopen donutit Romy k práci. Jeho slova ale rozlítila Romy, kteří mu poslali své fotky, jak pracují. Romové taktéž od něj žádali omluvu. Zeman to odmítl s tím, že fotky zobrazují pouhých 10 % těch, co pracují. Prezident též dodal, že nepracující Romové působí na své děti, které jejich návyky přebírají.

Česká nezisková organizace Romea označila Zemanova slova za urážlivá, zatímco Evropské centrum pro práva Romů v Budapešti odmítlo jeho prohlášení jako rasistické. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Zemanův výrok není opřen o žádné statistiky.

K celé věci se Romové mohli vyjádřit příští týden v pořadu České televize Máte slovo. Organizace Romea ale vyzvala Romy, aby pořad Michaely Jílkové bojkotovali.

"Dramaturgie pořadu Máte slovo, který moderuje Michaela Jílková, zaslala v úterý organizaci ROMEA e-mail s žádostí o účast v pořadu. Ten se bude příští středu, jak píše, věnovat výrokům prezidenta Zemana na adresu Romů a jejich pracovní morálky, dále se pak bude probírat, zda jsou zneužívány sociální dávky, zda je jejich výše s ohledem na získání práce demotivující atd." vysvětlila Romea.

Do pořadu prý přijal pozvání Jiří Ovčáček, ředitel tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky, Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD, Olga Richterová, poslankyně Pirátské strany, a Robin Stria, komunitní pracovník a romský aktivista.

"Zástupci organizace ROMEA se tohoto "diskuzního pořadu, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům", jak se uvádí v anotaci na stránkách ČT, nezúčastní. Tento pořad diskuzi bulvarizuje a ve výsledku neumožňuje – v jeho pojetí se scvrkává na snahu přítomných zdatněji přehádat, překřičet, ponížit protistranu," uvedla organizace na svém webu.

Podle svých slov se odmítá podílet se na natáčení "poklesle zábavného pořadu, který zneužívá bezradnosti a zoufalství lidí a nesplňuje základní standardy žurnalistiky, jako je připravený moderátor schopný reagovat na případnou nepravdivost pronesených výroků. Pořadu, který podněcuje agresi vůči lidem, kteří mají jiný názor, a žádná konstruktivní řešení nenabízí."

Romea se následně podivuje nad tím, proč má být právě Máte slovo jediný pořad, kde mají Romové dostat prostor vyjádřit svůj názor a oponovat předsudkům. "Kde se k romskému tématu mohou vyjadřovat populisté a extremisté místo odborníků a politiků, kteří by svými rozhodnutími mohli dosáhnout společenských změn?" ptají se.

Tvrdí, že tomuto typu pořadu jde však jen o otevření populistických a pavlačových témat, v nichž se utkají dva nesmiřitelné tábory, které společně řešení ani nalézt nemohou. "

Pořad ještě více prohloubí etnickou a sociální nesnášenlivost, když se k tak závažnému tématu budou vyjadřovat populisté jako Jiří Ovčáček nebo protiromský politik Jaroslav Foldyna. Vyzýváme Romy, aby účast v pořadu bojkotovali a natáčení pořadu se nezúčastnili," dodává ve výzvě organizace. 

Témata: Miloš Zeman Romové Michaela Jílková Máte slovo