Praha opět na nohou kvůli hadovi! Tentokrát jde o krajtu!

Krajta tmavá

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. října 2018 21:58

Po mambě zelené v pražských Hlubočepích a dosud neznámém hadovi v Orlové se objevil další plaz. Pražští strážníci informovali i nálezu hada na pražském sídlišti Nové Butovice. Tentokrát jde o známého škrtiče.

„Krátce před devátou hodinou ranní přišel na služebnu městské policie v Praze 13 muž s tím, že našel ve křoví kousek od Slunečního náměstí černý pytel s hadem,“ oznámila pražská městská policie.

Na místo proto byla vyslána hlídka, která oznámení prověřila. „Hlídka kolegům z odchytové služby potvrdila nález nehybného žlutobílého hada větších rozměrů. Pracovníci odchytové služby zjistili, že se jedná o krajtu tmavou mutace albino,“ uvedla policie na sociálních sítích.

Krajta tmavá je klasický had škrtič. Svou kořist zabije tak, že udělá prudký výpad, uchopí ji svými ostrými dozadu zahnutými zuby, a pak ji obtočí svým svalnatým tělem. Postupně ji více a více svírá, přeruší krevní oběh a oběť se udusí, respektive zemře na zástavu srdce.

Pokud jsou řádně krmeny, velice brzy přesáhnou 2 metry. Ve věku 4 let získávají délku dospělců, nicméně jejich růst pomalu pokračuje i nadále. Při dobré péči se mohou dožít i více než 20 let.

Tento konkrétní plaz už však nebezpečný nebyl. „Zvíře nejevilo známky života. Mrtvého hada odchytová služba městské policie naložila do kafilerního boxu a následně jej předá smluvní firmě, která zajistí odbornou likvidaci,“ dodali policisté.

Témata: Hadi Praha