V Česku řádí superklíšťata! Přenášejí smrtelnou nemoc!

Klíště americké

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. října 2018 9:17 | Aktualizováno: 5. října 2018 12:58

V České republice se objevila obří tropická klíšťata, která mohou přenášet smrtící krymsko-konžskou hemoragickou horečku. Klíšťata infikovaná touto africkou nemocí byla objevena na třech místech v republice.

Hyalomma marginatum je pětkrát větší než běžné klíště a v našich končinách běžně nežije, přesto se ho vědcům podařilo objevit na třech různých místech v Česku, konkrétně v regionech Jižní Morava a severní a východní Čechy.

Tato klíšťata přitom běžně žijí v jižní Evropě. Do Česka se zřejmě dostávají přichycená na stěhovavých ptácích, není proto jisté, zda se zde mohou začít samovolně množit, nebo jde jen o jednotlivé kusy klíšťat.

Jejich výskyt mapují vědci z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Přenášejí totiž nebezpečnou nemoc,  krymsko-konžskou hemoragickou horečku.

Jde o nakažlivé virové onemocnění lidí, vyskytující se v některých zemích v Africe, Asii a východní Evropě. Zatímco zvířatům tato nemoc nijak neublíží, u lidí může způsobit vážné komplikace a nezřídka i smrt.

V rámci projektu vědci také upozorňují na výskyt pijáka lužního, který přenáší nebezpečnou psí babeziózu. Piják se vyskytuje na jižní Moravě, lidem ale není nebezpečný.

Nenasátý piják dosahuje velikosti 5 mm a má hnědočervenou barvu. Nemoc, kterou přenáší, se v Evropě šíří velmi rychle a pro odborníky je větší problém, než výše zmíněná horečka, u níž epidemie zatím nehrozí. Poslední smrtelný případ v Evropě se objevil před dvěma lety.

Témata: klíšťata