Jaromír Soukup kam se podíváš. Nový a nový a nový a nový a nový pořad pro ředitele! Sleduje jeho egoismus vůbec někdo?

Jaromír Soukup (podnikatel, moderátor) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. září 2018 13:15

Existují dva typy lidí. Jedni nedají dopustit na televizní program a dopředu mají přesně naplánované, kdy se na co budou dívat. Ti druzí usednou k televizi a bezmyšlenkovitě přepínají kanály, dokud nenarazí na něco, co je zaujme. Oba tábory vedou po stovky let nesmiřitelnou bitvu, jedno ale mají společné. Ví, že kdykoliv pustí televizi Barrandov, najdou tam Jaromíra Soukupa.

Jaromír Soukup by měl být držitelem několika národních rekordů. V historii české televizi se ještě nenašel moderátor, který by měl na obrazovce tolik pořadů. A už vůbec ne někdo, kdo by měl tolik pořadů pojmenovaných po sobě. 

Pojďme se ale podívat, kde to všechno začalo. Ohlédneme-li se do minulosti, můžeme v historii nalézt jeden pořad, který se Soukupovu snažení alespoň vzdáleně blíží. Pamatujete na Vladimíra Železného? Jeho pořad Volejte řediteli se stal kultem a diváci jej sledovali s (Ž)železnou pravidelností když už ne kvůli televizi, tak kvůli řediteli televize.

Šlo přitom o originální formát pořadu, který nemá ve světě obdoby. Železný tehdy nejen informoval o novinkách z prostředí televize, ale sděloval veřejnosti své názory na politiku a řešil v něm i osobní spory. Není proto překvapením, že za jeho výroky v pořadu čelila televize i sám Železný několika žalobám.

Železný se ve svém pořadu snažil vytvářet dojem, že je v živém spojení s diváky, telefonistky mu nosily dotazy a celé to vypadalo jako jedna velká oběť pro fanoušky televize, kvůli kterým si ředitel nemůže dát ve 12 hodin oběd, tak jako většina ostatních. Co na tom, že ve skutečnosti šlo o skvěle naaranžované divadlo. Lidé to milovali, nesnášeli, ale stejně se na to dívali.

Poté se Železný z televize vytratil a o několik let později se objevil na televizi Barrandov. I zde zaujal místo generálního ředitele a přišel se zcela novým pořadem, který ve světě nemá obdoby. Pouze pro Čechy nebyl ničím novým. Jmenoval se Volejte Železnému.

V prvním odvysílaném díle sice Železný upozornil, že se pořad měl jmenovat Volejte řediteli, ale nedovolují mu to autorská práva televize Nova. Slíbil ale divákům rozjetí velké právnické bitvy o tento název a pozdější přejmenování pořadu.

Namísto toho se rozjela vlna kritiky na vše, co se řediteli nelíbí. Odnesly to sociální sítě, politické strany, Česká republika (či spíše její název) a řada dalších špatností. Co si naopak nemohl vynachválit byla programová nabídka televize Barrandov a časopis Sedmička. Zkrátka vše, co pochází z jeho mediálního domu.

V době, kdy lidé obědvali a u toho volali ředitelskou relaci Vladimíra Železného, se ještě Jaromír Soukup věnoval politice, podporoval jednu stranu za druhou a jednoho kandidáta za druhým, Poté se přemístil na Barandov, kde začal moderovat rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem. 

Příhodně se ale pořad nejmenoval po prezidentovi (například Týden se Zemanem, Noc se Zemanem nebo Na pivo se Zemanem), ale po svém moderátorovi - Týden s prezidentem Jaromíra Soukupa. Zajisté v tom lze pozorovat ambice současného ředitele, který by rád, aby se pořad jmenoval Týden s prezidentem Jaromírem Soukupem, k tomu je zatím ale naštěstí ještě daleko.

Soukup se stal mediální hvězdou stejnou, jaku je například Jiří Kajínek. Neproslavil se totiž ničím dobrým, zkrátka jen šel proti zavedeným postupům. Vzal povolání moderátora, třikrát jej převrátil naruby, znásilnil jej (jak se dnes říká mezi mladými), opět jej převrátil naruby a přišel s konceptem pořadů, kde lidem sděluje své názory, nahrává politikům které má rád, snaží se ponížit ty které moc nemusí a namísto toho, aby se ptal a hledal odpovědi, servíruje svým hostům ty své, zaručeně správné.

To přitom není pohled redakce, ale všeobecný názor rozšířený na sociálních sítích. Ostatně v lednu letošního roku mu byla v rámci cen Trilobit udělena zvláštní negativní cena Zlatý citron za "neuvěřitelné konferování „diskusních“ pořadů v TV Barrandov, které jsou bizarním koktejlem diletantství a účelového politického aktivismu."

Lidé si zkrátka ze Soukupa dělají srandu, smějí se mu a kolují o něm vtipy napříč sociálními sítěmi. Soukupovi to však nevadí, v každém pořadu má zástup fanoušků, kteří venku za sklem obdivně hltají každé slovo svého poloboha a neštítí se vypískat sebezkušenějšího politika za názory či tvrzení, která jsou nezlomně pravdivá.

I přesto ale najdeme Soukupa všude. Můžeme se podívat na Instinkty Jaromíra Soukupa, Duel Jaromíra Soukupa, Arénu Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa, Týden podle Jaromíra Soukupa, a tak dále. Chybí už jen pořad o vaření Snídaně s Jaromírem Soukupem a pořad o módě Spodní prádlo Jaromíra Soukupa.

Kdo by ale očekával, že například v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa bude Jaromír Soukup řešit kauzu se svou snoubenkou Kateřinou Brožovou, byl by také na omylu. Pořad se jen snaží vytvářet dojem, že jediná správná politická garnitura sedí na Hradě a zbytek je zralý na výměnu.

Lidem to ale nestačí, nebo toho mají možná naopak plné zuby. Tak či tak se to projevilo na číslech, Barrandov ztrácí a sledovanost klesá o drahocenná procenta. Ředitel  televize (Jaromír Soukup, kdyby někdo nevěděl) se proto rozhodl pro nevídaný krok. Ačkoliv sám horlivě kritizuje zpravodajství České televize, svou vlastní zpravodajskou relaci zrušil a namísto toho nasadil...chvilka napětí...další pořad Jaromíra Soukupa.

A aby se rozhodl diváky potěšit ještě víc, rozhodl se konečně dát prostor i jim. Nový pořad Jaromír Soukup LIVE bude jediný pořad, v němž dostanou slovo i příznivci samolibého moderátora. Název pořadu jsme moc nepochopili a Diváci televize Jaromíra Soukupa nebo Horolezci Jaromíra Soukupa by byl podle nás výstižnější, ale zkrátka všechno, co je LIVE, budí pocit důležitosti.

A jak se s novým televizním formátem Soukupovi daří? V posledních dnech ho v hlavním vysílacím čase válcuje i ČT 2, která je plná artových, hudebních a dokumentárních filmů zaměřených na úzkou skupinu divák. Zkrátka je vidět, že i zprávy ve znakové řeči diváky táhnou víc, než Jaromír Soukup.

Témata: Jaromír Soukup (podnikatel moderátor) TV Barrandov