Museli mě z auta vyřezat! Děsivá zpověď řidiče, který se zřítil z mostu v Janově!

Martin Kučera

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. srpna 2018 14:27

Český řidič kamionu Martin Kučera, který minulý týden přežil zřícení Morandiho mostu v Janově, chce co nejdřív zase řídit. Za svým přežitím vidí řadu náhod, především to, že byl připoutaný a řídil nejnovější typ kamionu se zesílenými sloupky.

Kučera jezdí s kamionem od roku 1995. Nehodu už zažil, neštěstí v Itálii ale podle něj s řízením nemělo nic společného. "Byl to zásah shůry," řekl dnes novinářům na briefingu po propuštění z Thomayerovy nemocnice.

Zachránilo ho prý také to, že náklad papíru stáhl kamion z mostu tak, že dopadl zadem. "Spousta drobností se spojila, není to jedna jediná věc, která rozhodla, měl jsem kliku," řekl. Datum 14. srpna teď považuje za své druhé datum narození a Janov za své druhé rodiště. Od toho dne také přestal kouřit.

Přes most jel poprvé v životě. "Já vždycky odbočoval nahoru na Alexandrii a pak na A7, tentokrát mě navigace hnala tamtudy. Tak jsem si říkal, podívám se v Janově na přístav, na letiště," uvedl. Před Janovem si udělal hodinovou bezpečnostní pauzu. "Kdybych dělal jen povinných 45 minut, tak jsem projel," dodal.

Celou dobu po zřícení vozu byl při vědomí a rukou mával z kabiny na záchranáře, aby věděli, že je naživu. "Čekali jsme asi 20 minut na hasiče než přijeli s těžkou technikou a začali mě vyprošťovat. Řezali mě pásy jak jsem visel vzhůru nohama. Ani mě nenapadlo, že bych mohl spadnou ze 45 metrů. To jsem zjistil až na internetu," dodal řidič.

Janovská tragédie vyvolala vlnu rozhořčení, která se obrátila proti italským vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l'Italia. Její představitelé ale jakoukoli vinu na neštěstí odmítli, vláda však už zahájila řízení s cílem odebrat firmě koncesi. Plánuje i zevrubné kontroly veřejných staveb po celé zemi. 

Témata: most v Janově (Genova Italy 14.8.2018) zřícený Martin Kučera (řidič z Janova)