Babiš dostal ledovou sprchu! Češi se na něj sesypali na pietní akci, chránila ho ochranka

Pietní akt při příležitosti 50. výročí okupace roku 1968 14

Autor: ČTK, stars24.cz

21. srpna 2018 14:15

Pietní akt za oběti okupace začal dnes v 11:00 u budovy Českého rozhlasu.Účastnil se ho premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Radek Vondráček a primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Za doprovodu pískotu a pořvávání nenávistných hesel uctili oběti okupace, kterých jen u budovy rozhlasu bylo 17. Organizátoři zároveň odhalili novou pamětní desku s připomínkou této události.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souvislosti s 50. výročím srpna 1968 zdůraznil roli veřejnoprávních médií pro objektivní informování občanů. Pokusy o diskreditaci České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře jsou nepřijatelné, řekl Štěch při dnešní pietě za oběti okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy před budovou Českého rozhlasu.

Štěch uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. "Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média," řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Pokusy o diskreditaci ČRo, ČT či ČTK označil za nepřijatelné. "Neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a těžko bychom rozlišovali objektivní a účelové informace," řekl Štěch. Objektivita informací podle něj musí být samozřejmostí, protože na takové mají všichni právo.

Projev předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) při pietním aktu k událostem 21. srpna v roce 1968 před budovou Českého rozhlasu provázel dnes po celou dobu pískot. Vondráček si postěžoval, že lidé si pietu pletou s demonstrací. Předseda dolní komory mluvil o tom, že okupace před 50 lety zničila naděje Československa na svobodu. Dodal, že hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie, je třeba vždy bránit.

"Rozlišení pietního aktu a svobodné politické demonstrace patří k nejzákladnějším aktům nejen politické kultury, ale kultury vůbec," prohlásil Vondráček v úvodu projevu, zatímco stovky lidí hvízdaly a skandovaly hesla proti hnutí ANO a jeho předsedovi Andreji Babišovi.

Pískot a provolávání hesel proti přítomnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) provázejí před budovou Českého rozhlasu v Praze pietní shromáždění k uctění památky padlých v souvislosti s událostmi srpna 1968. Stovky přítomných reagovaly potleskem na přítomnost některých jiných politiků či organizací, zmínky o Babišovi a jeho vládním hnutí ANO doprovázel pískot.

Po 11:00 se začátkem pokládání věnců lidé přítomní na pražské Vinohradské třídě ztichli. Když přišla řada na premiéra Babiše, lidé začali pískat a křičet "hanba", "táhni domů" a "estébáku ven". Potlesku se při kladení věnců naopak dočkali například zástupci Konfederace politických vězňů nebo poslanci Jana Černochová (ODS), Jan Bartošek, Marek Výborný a exministr kultury Daniel Herman (všichni KDU-ČSL).

Atmosféra byla tak vypjatá že Babiše nebylo místy vůbec slyšet. Před rozlíceným davem ho musela chránit ochranka. Je ale otázkou, jak dobrý je premiér, který musí mít před svým lidem bodyguardy...

Témata: okupace 1968 Srpen 1968 Andrej Babiš