Řidiči pozor! Změní se pravidla pro záchranářskou uličku!

Mýtné

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. srpna 2018 16:35

Senát dnes schválil novelu o provozu na pozemních komunikacích. Pokud ji podepíše i prezident, řidiči v kolonách budou muset od října nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Norma omezuje také okruh předmětů povinné výbavy vozidla s tím, že podrobnosti a umístění stanoví vyhláška.

Nyní mají řidiči vytvořit záchranářskou uličku mezi pravým a vedlejším jízdním pruhem. Změna má zajistit, aby pravidla pro vytváření takzvané záchranářské uličky na vozovkách o třech a více jízdních pruzích byla v Česku stejná jako v okolních evropských zemích.

Uličku budou moci využít pouze vozidla s právem přednostní jízdy. Neoprávněné vjetí do této uličky bude potrestáno pokutou až do 2500 korun. Novela má také umožnit to, aby vozy policie a záchranného systému byly kvůli lepší viditelnosti vybaveny modročervenými, nejen modrými majáky.

Norma omezuje také okruh předmětů povinné výbavy vozidla s tím, že podrobnosti a umístění stanoví vyhláška. Do povinné výbavy mohou podobně jako dosud patřit náhradní elektrické pojistky, žárovky, kolo a příslušenství nutné k jeho výměně, lékárnička, přenosný výstražný trojúhelník nebo hasicí přístroj.

Další změnu novela přinese majitelům vozidel na elektrický nebo vodíkový pohon. Během příštího roku by mohli získat zvláštní registrační značky označené písmeny EL, a tím i některé výhody. Podle některých úvah by takto označená vozidla mohla využívat vyhrazené jízdní pruhy a mít snazší vjezd do městských center. Elektromobil už nabízí každá významnější značka a v příštím roce s ním má přijít domácí Škoda Auto. Letos se v ČR prodalo 225 elektromobilů.

Vládní předloha ale nejvíce řeší fungování stanic technické kontroly a měření emisí. V případě stanic technické kontroly novela ruší zákaz jejich propojení s autoservisy nebo s prodejci vozidel. V souladu s unijní úpravou stanoví, že kontrolní technici u technických i emisních kontrol nebudou moci být odměňováni způsobem, který by je motivoval ke zkreslování výsledků prohlídek.

Možnost propojení stanic technické kontroly se servisy přinese podle zástupců ministerstva dopravy motoristům výhody. Pokud se při technické kontrole zjistí na automobilu závada, řidič tam bude moci vozidlo nechat k opravě. Vlastníci vozidel, kteří mají zřízenu datovou schránku, budou podle novely s dvouměsíčním předstihem informování o nutnosti technické prohlídky. Úprava má předejít situacím, kdy se o propadlé technické způsobilosti vozu řidiči dozví až při policejní kontrole. Novela také ztěžuje stáčení počtu ujetých kilometrů, zakazuje měnit záznamy na počítadle ujeté vzdálenosti. 

"Je to poprvé, kdy stát jasně stanoví, že s tachometrem se nesmí manipulovat. Dosavadní judikát Nejvyššího soudu, který považoval stáčení tachometru za trestný čin podvodu při škodě přes 5000 Kč, byl nedostatečný. Zákaz samozřejmě nebude znamenat úplné vymýcení tohoto nešvaru, ale bude mít významný preventivní dopad. Nebude už možné tvrdit, že na tachometru si každý může nastavit libovolnou hodnotu, jak to dnes slýcháme od firem, které tyto manipulace zcela beztrestně nabízejí," uvedla generální ředitelka sítě autocenter AAA Auto Karolína Topolová.

Témata: řidiči doprava záchranáři