Romové z Dubí odsoudili brutální útok na koupališti! Potrestejte viníky, škodí naší komunitě, žádají

Počasí

Autor: ČTK, stars24.cz

10. srpna 2018 20:09

Dubí na Teplicku dá nainstalovat na koupališti kamery. Město tak reaguje na úterní napadení ženy a mladého muže. Instalaci kamer chválili radní na dnešní mimořádné schůzi, oznámil starosta Petr Pípal.

Vše odstartovala roztržka mezi dvěma ženami, které vznikla kvůli dětem v brouzdališti. šarvátku se pokoušel zmírnit mladík, kterého ale následně napadla a brutálně zbila skupina lidí. 

Tepličtí kriminalisté prověřují okolnosti úterního napadení. Policie už z přečinu výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci obvinila šestadvacetiletou ženu z Teplic, hrozí jí až tři roky odnětí svobody.

Městská rada Dubí dnes proto schválila uvolnění peněz na okamžitou instalaci kamer na koupališti. Také schválila ocenění pro zraněného mladíka za pomoc napadené ženě v podobě peněžitého daru 10.000 korun a chce ho navrhnout na Cenu Michala Velíška za statečnost.

Incident podle starosty způsobila skupina Romů z Teplic, což poškozuje místní romskou komunitu z Dubí a rozděluje společnost. Pípal proto v tiskovém prohlášení zveřejnil také vyjádření Romů z Dubí, kteří se od útoku distancovali. 

"My, členové romské komunity a obyvatelé města Dubí, odsuzujeme násilný čin, který se stal dne 7. srpna 2018 na koupališti v Dubí," uvádějí místní Romové. "Toto nepochopitelné agresivní chování teplických Romů poškozuje nás, Romy žijící na území města Dubí, a narušuje naše vztahy s majoritní společností. Jsme rádi, že žijeme ve městě, kde se s romskou komunitou spolupracuje a komunikuje. Žádáme o důsledné vyšetření celé události a o potrestání viníků," píší. Prohlášení podepsala již stovka Romů z Dubí a další podpisy přibývají.

Starosta také vyjádřil znepokojení z nenávistných příspěvků na sociálních sítích, které útok vyvolal, z chystané demonstrace extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Městu se podle něj ve spolupráci se strážníky, státní Agenturou pro sociální začleňování, neziskovými organizacemi nebo školami podařilo v posledních letech výrazně snížit kriminalitu.

S místní romskou komunitou je podle starosty město v nepřetržitém kontaktu. "Tím smutným faktem je také paradoxní situace, kdy DSSS svolává své shromáždění do města, na jehož území žádný zásadní konflikt mezi Romy a majoritou není," uvedl Pípal.

Témata: rvačka na koupališti v Dubí Romové dsss Násilí