Otřesné detaily z Berouskova zooparku! Co se dělo za zdmi jatek?

policejní zásah kvůli chráněným zvířatům (16.7.2018)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. července 2018 13:07

Kauza prodeje tygřího masa, kostí, vývarů, kůži a dalších propriet je zřejmě mnohem větší, než se původně zdálo. Na tygří farmu Ludvíka Berouska, podezřelou z nelegálního zabíjení kriticky ohrožených šelem, měla políčeno i zahraniční organizace.

Měsíc před tím, než čeští policisté a celníci podnikli razii  v Zooparku Bašť, se o dění u Berouska zajímala také vídeňská organizace Four Paws. Právě tato skupina pořídila nahrávku, na níž je vysvětleno, jak obchody s šelmami probíhají. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Na veřejnost mezitím pronikly děsivé detaily o tom, co policie při razii nalezla. Střeleného tygra, vytrhané drápy z dalšího jedince, kůže, tygří kosti a vývary. A větší obnos peněz. To vše zajistili detektivové při pondělní razii. Při ní policisté prověřovali podezření, že se v České republice zabíjí přísně chráněná zvířata pro komerční účely.

Policie po razii obvinila tři lidi, hrozí jim až pět lez vězení. Celníci a policisté zasahovali v Praze, středních a severních Čechách. Kauza se podle zpráv médií týká zabíjení tygrů v Zooparku Bašť severně od Prahy, který provozuje Ludvík Berousek, a následného zpracovávání tygřích produktů ve vietnamské komunitě.

„V Evropě to prodám takhle: přijede, naloží si ho a odjede. Před třemi měsíci jsem prodal do Číny šest tygrů. Normálního tygra. Bengálského. Ne bílý, ne zlatý tygr, ale klasická barva,“ říká na videu muž. Má sice rozmazaný obličej, šéf mezinárodní kampaně na ochranu divokých zvířat z Four Paws Kieran Harkim ale tvrdí, že jde právě o Ludvíka Berouska.

Harkim pro server vysvětlil, že se jeho organizace věnuje alarmujícím případům po celé Evropě. Právě proto se zaměřila na několik osob a míst v Česku – včetně Zooparku Bašť a Ludvíka Berouska.

Česko se podle něj tímto případem dostalo mezi země s nejhorší pověstí. „Jde o bezprecedentní případ, kdy se v Evropě zabíjeli tygři a dále zpracovávala jejich těla,“ dodal šéf skupiny Four Paws.

O razii v Česku organizace informovala i na sociálních sítích. „šokující pravda: Nelítostný obchod s tygry v EU odhalen! Náš probíhající výzkum a nedávné policejní razie v České republice ukazují, že obchod s tygry není jen otázkou Asie. K lukrativnímu obchodu s vysoce ohroženým druhem dochází také přímo v centru Evropy,“ varovala skupina Four Paws.

Témata: policejní zásah kvůli chráněným zvířatům v Bášti u Prahy (16.7.2018)