Žirafí samec Khari přicestoval do brněnské zoo: Stěhování bylo zdrženo brexitem a covidem

Žirafy

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

28. července 2023 19:00

Nový žirafí samec se jménem Khari dnes dorazil do brněnské zoo. Narodil se 26. dubna 2019 ve Whipsnade Zoo v Anglii. Přestože se plánovalo, že bude přesunut do Brna již v roce 2021, brexit a pandemie covidu-19 způsobily, že jeho přemístění bylo odloženo.

Ředitelka zahrady, Radana Dungelová, zdůraznila, že se jedná o historicky první převoz velkého zvířete z Velké Británie po brexitu. 

"Hodně jsem se na tom naučili, a pokud by se něco podobného mělo opakovat v budoucnu, určitě už to pro nás bude snazší. Byla to chvílemi doslova válka nervů spojená se spoustou komunikace napříč odpovědnými institucemi ve čtyřech státech. Nicméně to není nic ve srovnání s tím, jak velkou máme radost z toho, že Khari vše zvládl na jedničku, je v pořádku a že už se rozkoukává v novém domově," uvedla v prohlášení ředitelka Dungelová. 

Zahrada se na příjezd žirafího samce připravovala již od roku 2021 a současně otevřela i nové stáje s vyhlídkovou věží. Díky tomuto kroku získala zahrada nezbytné zázemí a dostatek prostoru pro samice s mláďaty a možnost oddělení samce. Vyhlídková věž je otevřena pro návštěvníky, což jim umožňuje pozorovat žirafy i v případě nepříznivého počasí, kdy se zvířata musí zdržovat ve vnitřních ubikacích.

Khari se hned po příjezdu bez obtíží přesunul do stájí, začal zkoumat své nové prostředí a poprvé se seznámil s třemi žirafími samicemi, které žijí v brněnské zoo. Poslední samec odešel z Brna v roce 2018 a nyní pobývá v Německu. Dnes zůstanou žirafy ve vnitřních ubikacích, aby si na sebe postupně zvykly a adaptovaly se na novou přítomnost Khariho.

Témata: Žirafy