Požár v Chorvatsku: Hrozí českým turistům nebezpečí?

Požár

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. července 2023 18:27

Klientům tuzemských cestovních kanceláří (CK) v požáry zasaženém Turecku, Chorvatsku a Itálii nehrozí nebezpečí, ubytovaní jsou mimo zasažené oblasti.

V dovolené podle nich lidé pokračují také na severu Rhodu a Korfu. Hasiči v Turecku, Chorvatsku, Itálii i na řeckých ostrovech mají podle zástupců CK oheň pod kontrolou.

 "Dnes nám přišla zpráva z Kemeru (Turecko), že je po všem. Z hor je vidět stoupající dým po požáru, ale není ani cítit, nijak nenarušuje dovolenou, lidé jsou na plážích," řekl ČTK mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek. V letoviscích, jako jsou Alanya a Side, kde má firma aktuálně nejvíce lidí, podle něj nehoří.

Stejně jsou na tom také klienti v Chorvatsku a Itálii, uvedl Kotek. "Z Chorvatska ani z Itálie nemáme žádné zprávy o požárech v letoviscích nebo jejich okolí, tam probíhá dovolená zcela bez problémů," doplnil. V Chorvatsku má CK podle Kotka obsazenou Istrii a Makarskou riviéru, v Itálii oblasti Veneto a Emilia-Romagna na severu.

"Všechny požáry v uvedených destinacích (Turecko, Chorvatsko, Itálie, Řecko) monitorujeme, ale nikde není oheň mimo kontrolu hasičů. Jde o lokalizovaná ohniska, která neohrožují turistické oblasti," sdělil ČTK mluvčí CK Fischer a Exim Tours Jan Bezděk. Situace se v Turecku uklidnila rovněž podle mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanské. "Tam jsme měli tři hotely nachystány případně na evakuaci, ale je to tam v pořádku," uvedla.

Mluvčí CK se shodují na tom, že vyhlášení nouzového stavu pro celý Rhodos nebude mít na klienty v oblasti žádný vliv a jedná se pouze o administrativní krok, kterým se zrychlí opravy v požáry zasažené jižní části ostrova. "Podle místních to je podobné jako v Česku a například při zadávání oprav se nemusí vypisovat zdlouhavé výběrové řízení, ale je možné určité zakázky rovnou ihned zadat konkrétní firmě či osobě, aby něco opravila, postavila, a tak dále," řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Témata: Chorvatsko požár